Asasinarea lui Rasputin

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Curtea tarului Nicolae al II-lea traia o drama. Tareviciul Alexei, unic mostenitor al Coroanei, era atins de o maladie incurabila, hemofilia, care ii dadea dureri atroce. Reputatia lui Rasputin ajungand la urechile tarinei Alexandra, a facut ca acesta sa fie chemat la Curte. In mai multe reprize el a atenuat suferintele tanarului bolnav si a ajuns sa stopeze chiar hemoragii care in mod normal ar f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asasinarea lui Rasputin

Curtea tarului Nicolae al II-lea traia o drama. Tareviciul Alexei, unic mostenitor al Coroanei, era atins de o maladie incurabila, hemofilia, care ii dadea dureri atroce. Reputatia lui Rasputin ajungand la urechile tarinei Alexandra, a facut ca acesta sa fie chemat la Curte. In mai multe reprize el a atenuat suferintele tanarului bolnav si a ajuns sa stopeze chiar hemoragii care in mod normal ar fi fost fatale. Se poate vorbi de pure coincidente intre vizitele lui Rasputin si evidenta ameliorare a sanatatii copilului? Este imposibil de raspuns cu certitudine. Totusi, influenta aparent pozitiva pe care omul o exercita asupra maladiei micutului Alexei explica sursa influentei asupra tarinei, aasupra Curtii si in lumea aristocratica din Sankt Petersburg.

Familia imperiala ii dovedea o asemenea prietenie incat a inceput sa i se spuna numele "tarul de deasupra tarilor". Rasputin a profitat din belsug de fascinatia pe care o exercita in special asupra femeilor. Atunci cand o tanara fata, de preferat draguta, venea sa-i ceara sfatul, nu ezita sa abuzeze de ea- vorbindu-i totusi de Dumnezeu.

Viata lui dezmatata nu l-a impiedicat sa aiba o curte feminina, care ii era devotata, gata sa faca orice pentru el. Apartamentul lui Rasputin a devenit locul de trecere obligatoriu al tuturor solicitatorilor si personajelor importante. In 1916 presedintele Consiliului, Sturmer, si ministrul de Interne, Protopopov, au participat la o sedinta de spiritism organizata la Rasputin.

Acest rol atat de important a suscitat atata ura si gelozie in mediile influente incat s-a ajus sa i se atribuie o activitate si o responsabilitate politica pe care el n-a avut-o, probabil, in realitate, chiar daca tarina era la ordinele sale.In 1916 infrangerea Rusiei pe front si descompunerea statului au suscitat un val de indignare in toata tara. Daca totul mergea rau era din cauza influentei pe care Rasputin o exercita asupra tarului, iar degringolada Armatei se explica, conform opiniei publice, prin faptul ca staretul era vandut spionajului german.

In aceasta atmosfera, un numar de aristocrati printre care si marele duce Dimitri Pavlovici au incercat sa-l convinga pe tar ca unicul mijloc de a ajuta tara este acela de a se debarasa de monstrul Rasputin. Un tanar print de 19 ani, Felix Yusupof, a fost investit cu aceasta misiune.

La 21 decembrie 1916 tanarul print l-a invitat pe Rasputin la el, la Palatul Moika, sub pretextul de a i-o prezenta pe sotia sa. Impreuna cu complicii sai, printul a pregatit prajituri impregnate cu o doza de cianura suficienta pentru a ucide 20 de persoane si a varsat din aceasta otrava si in paharul destinat lui Rasputin. Sosit la Yusupof, staretul s-a instalat, a mancat diferitele prajituri care i-au fost oferite si, desi cianura actioneaza in mod normal in cateva minute, el a continuat sa se afle in cea mai buna stare timp de doua ore.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.