Asamblari prin nituire

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.02

nivel: Facultate

Masina de nituit prin ciocanire se foloseste la nituri cu diametru pana la 42 de mm.Aceste masini pot fi actionate cu aer comprimat sau prin transmisii mecanice. Masina de nituit prin presare formeaza capul nitului printr-o singura miscare a capuitorului;presiunea asupra nitului creste treptat.Nituirea cu astfel de masini face ca refularea sa fie foarte puternica,eliminandu-se operatia de stemuir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Asamblari prin nituire

Masina de nituit prin ciocanire se foloseste la nituri cu diametru pana la 42 de mm.Aceste masini pot fi actionate cu aer comprimat sau prin transmisii mecanice. Masina de nituit prin presare formeaza capul nitului printr-o singura miscare a capuitorului;presiunea asupra nitului creste treptat.Nituirea cu astfel de masini face ca refularea sa fie foarte puternica,eliminandu-se operatia de stemuire.Masina se apropie de piesele ce trebuie sa fie nituite pana cand capul de asezare a nitului vine in contact cu contracapuitorul fix.Apoi se aplica presiunea asupra capuitorului si se formeaza capul de inchidere al nitului.

Masina pneumatica cu parghii Fazele nituirii la masina de nituit prin presare

Conditii tehnice impuse asamblarilor nituite

Obtinerea unei bune calitati a asamblarilor nituite este conditionata de urmatorii factori:
-presiunea executata asupra nituli si a tablelor ce se imbina trebuie sa fie suficienta pentru a impiedica deplasarea dintre piese si a evita forfecarea;
-temperatura de incalzire a nitului trebuie sa fie intre limitele prescrise,iar niturile sa nu stea timp indelungat la aceste temperature,pentru ca materialul sa nu-si schimbe proprietatile tehnologice;
-niturile sa fie astfel alese incat sa existe un raport intre diametrul si tija nitului suficient pentru formarea capului de inchidere;
-piesele care se imbina sa aiba suprafetele bine curatite si indreptate;
-niturile sa se distribuie astfel incat sa se realizeze o buna rezistenta si etanseitate a imbinarii.

Asamblarile nituite se considera de buna calitate daca se indeplinesc urmatoarele conditii:
-gaura este umpluta complet de corpul nitului;
-nitul asigura o strangere corespunzatoare a pieselor imbinate;
-capul nitului asigura aderenta pe toate suprafata lui cu piesele pe care le imbina si nu prezinta fisuri,frecaturi sau rupturi.

Imbinari nituite

Imbinarile nituite pot fi impartite pe mai multe categorii,avand in vedere cateva criterii de clasificare si anume:
-dupa modul de executie: nituire manuala si mecanica,
-dupa starea tijei nitului: nituire la rece sau la cald,
-dupa modul de asezare a tablelor: nituire prin suprapunere si cap la cap cu eclise.

-dupa destinatia asamblarii: nituire de rezistenta, nituire de etansare si nituire de rezistenata-etansare.
Nituirea de rezistenta se aplica la constructiile metalice,unde conditia principala este de transmitere a fortelor intre elementele asamblate.

Nituirea de rezistenta-etansare se aplica constructiilor metalice supuse la presiuni mari (cazane de abur,etc)care trebuie sa corespunda atat conditiei de etansare cat si de rezistenta mecanica. Nituirea de etansare se aplica constructiilor (bazine,rezervoare,etc) supuse la presiuni normale.Niturile folosite in acest caz sunt mai subtiri,insa dispuse mai des.
Se recomanda,pe cat este posibil,ca materialul niturilor sa fie acelasi sau apropiat cu al pieselor care se asambleaza ,pentru a se evita coroziunea electrochimica.

Trasarea nituirii se executa in raport cu dimensiunile alese ,iar pozitia gaurilor se marcheaza cu punctatorul. Dupa trasarea nituirii ,materialele se gauresc pe masini de burghiat.
Diametrul gaurilor trebuie sa fie mai mare decat diametrul tijei nitului,si anume:
-pentru nituri cu diametru pana la 5 mm ,diametrul gaurii este mai mare cu o,2mm,
-pentru nituri cu diametru intre 5 si 10 mm,diametrul gaurii este mai mare cu 0,5 mm,
-pentru nituri cu diametru mai mare de 10 mm, diametrul gaurii este mai mare cu 1,0 mm.

Pentru a exista o coincidenta perfecta a gaurilor din table in momentul asamblarii, se recomanda ca atunci cand este posibil gaurirea sa se execute simultan in ambele piese. Gaurile tablelor se pot executa si prin stantare. In cazul nituirilor cu nituri semiinecate si inecate, gaurile niturilor se tesesc corespunzator.

Capitolul III:
1. Nituirea manuala

Scule folosite la nituirea manuala.In lucrarile de nituire se folosesc urmatoarele scule: un ciocan de lacatusarie,un contracapuitor pentru a proteja capul initial,un tragator pentru apasarea pieselor de nituit una asupra celeilalte si un capuitor,care este o unealta executata dintr-o bara scurta din otel pentru scule,cu o scobitura de forma unei calote sferice la unul dintre capete si care serveste la formarea capului de inchidere al nitului. Contracapuitorul de numit si contrabuterola,serveste drept nicovala pentru sprijinit capul initial,cand se formeaza capul de inchidere al nitului.

Scule folosite la nituirea manuala Fazele nituirii manuale

Tehnologia nituirii: Nituirea manuala este o operatie care necesita un volum mare de munca ,avand o productivitate mica,deci costisitoare,fact pentru care se executa numai la productia individuala si in atelierele de intretinere si reparatii. Dupa ce sa produc nitul in gaura,se asaza cu capul initial pe contracapuitor si cu ajutorul tragatorului se apropie cele doua piese de tabla casa nu ramana spatii intre ele.

Prin lovituri de ciocan axiale si radiale se refuleaza capatul tijei si se formeaza capul de inchidere de o forma bombata.Apoi se asaza capuitorul pe capul de inchidere si se loveste cu ciocanul,rotindu-l dupa fiecare lovitura,pana cand se obtine o forma fasonata,identical cu capul initial.Aceasta este metoda directa de nituire.Mai rar se foloseste metoda de nituire indirecta,cand lovitura de ciocan se aplica capuitorului asezat pe capul initial,dar capul de inchidere se formeaza in locasul contracapuitorului.

La formarea capului de inchidere se va avea in vedere ca ciocanul sa nu atinga suprafata pieselor de nituit,pentru a se evita ondularea si deformarea tablelor. Stemuirea: Imbinarile nituite, cu precadere cele de etansare,se supun operatiei de stemuire.Stemuirea consta in presarea marginilor tablelor,in vederea obtinerii unei etansari mai bune si se executa cu ajutorul stemuitoarelor,care au forma daltilor,dar au muchia de taiere tesita.

Nituirea mecanica

Nituirea mecanica se executa cu ajutorul masinilor de nituit care realizeaza formarea capului de inchidere al nitului prin ciocanire,prin presare sau prin rulare.Din acest punct de vedere ele pot fi numite: masini de nituit portabile (ciocane de nituit) sau fixe, prese de nituit si masini de nituit prin rulare.

Masinile de nituit se pot de asemenea diferentia intre ele si prin faptul ca actionarea lor poate fi facuta pneumatic,electric sau hydraulic. Masinile de nituit portabile lucreaza prin ciocanire.Acestea se folosesc,in exclusivitate,la nituri cu tija plina si pot fi actionate pneumatic si electric. La nituirea cu ajutorul ciocanelor de nituit pot aparea doua situatii: contracapuitorul este trans in menghina,piesele de nituit sunt sustinute,iar pozitia ciocanului este verticala,directia ciocanului este orizontala ,iar o a doua persoana va tine contracapuitorul.In timpul lucrului,cantracapuitorul nu trebuie stans in mana ci numai apasat usor pe capul de nit.Nituirea depinde de masa contracapuitorului si nu de forta de apasare asupra lui.

In mod abisnuit, in cazut niturilor cu diametrul pana la 10 mm, nituirea se executa la rece,iar in cazut diametrelor mai mari de 10 mm, nituirea se executa la cald. Incalzirea niturilor,in cazul nituirilor executate la cald, se poate realize in cuptoare cu flacara,situatia in care intregul nit este incalzit,si in instalatii cu curenti de inalta fregventa,situatie in care se incalzeste numai capatul tijei nitului.Temperatura la care se incalzesc niturile de otel este de 750-9oo grace C; niturile astfel incalzite se prind in clesti corespunzatori si se introduce in gaurile elementelor de asamblat.

In raport cu pozitia pieselor si cu posibilitatea introducerii niturilor, ciocanele vor executa nituire directa sau indirecta. Presele de nituit sunt masini care realizeaza capul de inchidere al nitului dintr-o singura cursa a capuitorului.Acest gen de masini au contracapuitorul incorporat in structural or,iar capuitorul poate fi actionat pneumatic,hidraulic sau electric.Cu acest tip de masini ,care lucreaza prin presare,se pot executa nituiri cu nituri avand tija plina ,cu tija semitubulara si cu tija tubulara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.