Artropodele

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.20

nivel: Liceu

Ordinul căpușelor

Ordinul căpușelor prezintă o iportanță deosebită, întucât cea mai mare parte dintre ele parazitează atât pe corpul unor animale domestice cât și pe al omului.
Căpușa (Ixodes ricinus), care parazitează pe câini, oi, bovine, etc., hrănindu-se cu sângele acestora.În afară de faptul că le anemiază considerabil, ea po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Artropodele

Ordinul căpușelor

Ordinul căpușelor prezintă o iportanță deosebită, întucât cea mai mare parte dintre ele parazitează atât pe corpul unor animale domestice cât și pe al omului.
Căpușa (Ixodes ricinus), care parazitează pe câini, oi, bovine, etc., hrănindu-se cu sângele acestora.În afară de faptul că le anemiază considerabil, ea poate transmite la bovine un protozoar patogen, care urinare cu sânge.
Alte căpușe din genul Ixodes parazitează pe păsări și chiar pe om, unele, putând să transmită encafalita, febra recurentă, tifos exantematic etc.

Sarcoptul-râiei (Sarcoptes scabiae) este o căpușă care parazitează în pielea omului, unde își sapă galeriile.
Alte de Sarcoptes produc râia la capre, oi, câini etc. Trebuie reținut că toate formele de râie întâlnite la animale pot trece și la om.

ANTENATE
Clasa crustacee

Crustaceele sunt artropode acvaticecare au corpul acoperit cu un înveliș alcătuit din chitină impregnată cu carbonat de calciu, numită crustă, de unde și numele clasei.
La cei mai mulți capul este unit cu toracele, alcătuit din cefalotorace.Picioarele sunt formate din două ramuri bifurcate, iar la unele forme, primele perechi sunt prevăzute cu clești și servesc la prinderea hranei.
La un cap au doi ochi compuși, două perechi de antene și un aparat bucal, alcătuit din mai multe piese chitinoase(mandibule, maxile, maxilipide) care au rolul de a fărâmița hrana.

Respirația se face prin branhii, care de obicei se află prinse la baza picioarelor. Inima este pentegonală, iar sângele este colorat în albasrtu, datorită prezenței pigmeului respitaror, femocianina, întâlnit și la gasteropode.Excreția se face prin nefridii modificate, care datorită structurii și culorii lor au fost numite glande verzi.
În dezvoltarea lor crustaceele trec prin forma larvară,
numită nauplius.
Crustaceele se împart în două grupe: crustacee inferioare (entomostracee) și crustacee superioare (malacostracee).
1. Crustaceele inferioare sunt de talie mică și se găsesc în număr foarte mare atât în apele marine cât și în cele dulci.
Se caracterizează prin aceea că numărul segmentelor corpului și al picioarelor este variabil(10-100).
Dintre acestea cităm: dafnia sau puricele-de-apă, ciclopul, saculina(parazit pe crab), etc. Acestea constituie o verigă în lanțul alimentației animalelor acvatice. Dafniile sunt folosite pentru peștii din acvarii.

2. Crustaceele superioare, spre deosebire de crustaceele inferioare, sunt de talie mare, iar numărul segmentelor corpului și picioarelor este constant.
La unele forme, capul nu este unit cu toracele, iar corpul are aspect inelat. Așa sunt: lătăușul (Gammarus), care trăiește pin apele dulcistătătoare sau prin pâraie, și molia-zidurilor (Oniscus), formă readaptată la mediul terestru, care-și duce viața în locuri umede, unde nu pătrunde lumina(în pivnițe, pe sub lemne).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.