Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.03

nivel: Facultate

Aproximativ două milioane de capete ceramice au fost produse de cinci dintre cei mai importanți producători: Cerasiv/Feldmuhle (Germania); Desmarquest (Franța); Kyocera (Japonia); Metoxit (Elveția); și Morgan Matroc (Marea Britanie). Cerasiv/Feldmuhle pretinde că a vândut 1,3 milioane de capete ceramice (Bioloxź), în pincipal în țările europene. Aproximativ 90% din producția trecută au fost capete[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Artroplastia necimentata utilizand ceramici de alumina pentru acoperire si material de legatura

Aproximativ două milioane de capete ceramice au fost produse de cinci dintre cei mai importanți producători: Cerasiv/Feldmuhle (Germania); Desmarquest (Franța); Kyocera (Japonia); Metoxit (Elveția); și Morgan Matroc (Marea Britanie). Cerasiv/Feldmuhle pretinde că a vândut 1,3 milioane de capete ceramice (Bioloxź), în pincipal în țările europene. Aproximativ 90% din producția trecută au fost capete de 32 mm sau de 28 mm în diametru.

Astăzi, 70% din capetele produse de Cerasiv/Feldmuhle au diametrul de 28 mm. În Statele Unite și Franța, capetele de zirconie devin mai populare, în proporție de 10% pe piața capetelor ceramice. Printre cauzele eșecului în artroplastiile de șold, fracturarea capului de alumină și uzura capului sau manșonului sunt cele mai importante.

FRACTURA CAPULUI DE ALUMINA

Au fost două cazuri cu fractură a capului ceramic. Ambii pacienți au avut capete Ostaloxź (AnCA I) – o incidență a fracturii de 2,4%. Nici unul din celelalte 612 capete ceramice de înaltă calitate Bioloxź nu s-a fracturat. Datorită rarității lor o scurtă descriere a celor două cazuri ar fi indicată.

Cazul 2. Această fractură, la o femeie de 57 de ani, s-a manifestat clinic prin crepitație și durere slabă aproximativ 6 luni după operație. Pacienta ni s-a adresat la doar 9 luni după implantare, când capul ceramic a fost substituit. Ne-am așteptat ca gâtul să fie deteriorat la un nivel incompatibil cu fixarea altei bile ceramice.

Pe baza evaluării rediografice tija și cupa au fost apreciate ca bine osteointegrate. Am decis să încercăm o nouă soluție, folosind gaura prezentă în calota acestei cupe AnCA tip I. O inserție de polietilenă cu diametrrul extern de 32 mm, iar diametrul intern de 22 mm, cu un dop de auto-blocare pentru gaura cupei, a fost construit la comandă.

La operație au fost confirmate atât stabilitatea gâtului cât și a implantului. Inserția sub formă de dop a fost fixată prin presare în gaura cupei ceramice și un cap metalic de 22 mm a fost cuplat cu gâtul tijei. La 6 ani după operația de revizuire nu au fost prezente nici un semn de uzură la radiografie sau alte complicații locale.


Cazul 9. O femeie de 54 de ani a suferit o operație la șoldul stâng în 1986 (AnCA I). La trei ani după operație a început să acuze o durere ușoară la șold, inghinal, prezentă în timpul mersului dar absentă în rest. Deoarece cupa s-a deplasat medial cu eroziunea progresivă a acetabulumului, s-a efectuat o revizie în 1992 cu o cupă Harris – Galante – Zimmer, fixată prin trei șuruburi, cu o inserție de polietilenă.

Tija era stabilă. Capul ceramic nu a fost schimbat deoarece Ostaloxź nu era disponibil atunci, iar bila Bioloxź filetată în cavitatea interioară nu se potrivea cu tija AnCA I. Nu s-au raportat semne patologice până în 1993, când la o adducție forțată a șoldului stâng, pacienta a auzit un zgomot brusc, urmat la puțin timp de durere inghinală.

Ea s-a prezentat la medic 40 de zile mai târziu și a fost pus diagnosticul de fractură a bilei ceramice. La operație tija a fost deasemenea revizuită, datorită uzurii gâtului filetat cauzată de piesele și resturile ceramice (în afară de dificultatea găsirii vechiului cap Ostaloxź compatibil). S-au implantat o tijă AnCA IV și o bilă Biolox. Inserția de polietilenă a fost schimbată deasemenea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.