Artrita reumatoida

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

EPIDEMIOLOGIE SI GENETICA Prevalenta AR este de aproximativ 0,8% din populatie (intre 0,3 si 2,1%); femeile sunt afectate de aproximativ trei ori mai frecvent decat barbatii. Prevalenta creste cu varsta si diferentele intre sexe scad-in grupul de varsta inaintata. AR este observata pe tot globul si afecteaza1 toate rasele. Totusi, incidenta si severitatea par sa fie mai mici in Africa rurala subsa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Artrita reumatoida

EPIDEMIOLOGIE SI GENETICA Prevalenta AR este de aproximativ 0,8% din populatie (intre 0,3 si 2,1%); femeile sunt afectate de aproximativ trei ori mai frecvent decat barbatii. Prevalenta creste cu varsta si diferentele intre sexe scad-in grupul de varsta inaintata. AR este observata pe tot globul si afecteaza1 toate rasele. Totusi, incidenta si severitatea par sa fie mai mici in Africa rurala subsahariana si la negrii din Caraibe. Debutul este cel mai frecvent in a patra si a cincea decada de viata, 80% dintre toti bolnavii dezvoltand boala intre 35 si 50 de ani.

Incidenta AR este de peste 6 ori mai mare la femeile de 60-64 de ani comparativ cu femeile in varsta de 18-29 de ani.Studiile familiale indica o predispozitie genetica. De exemplu, AR severa este intalnita cu o frecventa de aproximativ patru ori mai mare decat cea prevazuta, la rudele de gradul intai ale bolnavilor ce prezinta autoanticorpul factor reumatoid; aproximativ 10% dintre bolnavii cu AR vor avea o ruda de gradul intai suferinda. Totusi, gemenii monozigoti au o probaAZbilitate de cel putin patru ori mai mare sa fie concordanti pentru AR decat gemenii dizigoti, care au un risc de a dezvolta AR similar cu descendentii care nu sunt gemeni.

Aproximativ 15-20% dintre gemenii monozigoti sunt concordanti pentru AR, ceea ce implica faptul ca alti factori decat cei genetici joaca un important rol etiopatogenic. Unul dintre factorii genetici majori ai etiologici AR este produsul genei HLA-DR4 a complexului major de histocompatibilitate clasa a Il-a. 70% dintre bolnavii cu AR clasica sau definita exprima HLA-DR4 in comparatie cu 28% dintre indivizii de control.

O asociere cu HLA-DR4 a fost notata la multe populatii, inclusiv albii nordamericani si europeni, indienii Chippewa, japonezi si populatia nascuta in India, Mexic, America de Sud si China sudica. La un numar de grupuri, ce includ evreii din Israel, indienii din Asia si indienii Yakima din America de Nord nu este o asociere intre dezvoltarea AR si HLA-DR4. La acesti indivizi, este o asociere intre AR si HLA-DR1 la primele doua grupuri si cu HLA-Dwl6 la ultimul.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.