Artistul si publicul

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.82

nivel: Liceu

Pentru a intelege cum are loc receptarea estetica, ar putea fi utile unele consideratii generale privind modul in care se desfasoara comunicarea, mai ales cea lingvistica. Sa luam, de pilda, un eveniment comunicational obisnuit. Cineva spune ceva altcuiva si este inteles. Vorbitorul are in vedere un anumit rezultat, iar cel care asculta este 'racordat' la ceea ce spune vorbitorul. Ambii au in comu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Artistul si publicul

Pentru a intelege cum are loc receptarea estetica, ar putea fi utile unele consideratii generale privind modul in care se desfasoara comunicarea, mai ales cea lingvistica. Sa luam, de pilda, un eveniment comunicational obisnuit. Cineva spune ceva altcuiva si este inteles. Vorbitorul are in vedere un anumit rezultat, iar cel care asculta este 'racordat' la ceea ce spune vorbitorul. Ambii au in comun un limbaj verbal (si poate si alte resurse conventionale, de pilda limbajul corpului).

Vorbitorul nu doar se exprima in limbajul comun, ci are convingerea ca persoana careia i se adreseaza va intelege ce i se spune; in ce-1 priveste pe ascultator, el e convins ca vorbitorul i se adreseaza intr-un mod care poate fi inteles. Daca aceste convingeri curente n-ar functiona (alaturi de altele, din aceeasi categorie), limbajul comunicational ar Fi imposibil. Comunicarea presupune deci existenta unui limbaj comun si a unei legaturi curente intre vorbitor si ascultator, bazate pe premisa inteligibilitatii. Daca nu esti convins ca zgomotele pe care le auzi alcatuiesc un limbaj si sunt emise cu aceasta intentie, atunci, chiar daca ele ar suna ca niste cuvinte sau fraze, nu ar comunica nimic.

Imaginati-va un computer care construies-te propozitii la intamplare, pentru sintetizatorul sau de voce. Fiecare propozitie are sens din punct de vedere gramatical, si chiar in ce priveste intelesul cuvintelor. Totusi, nu se comunica nimic, pentru ca nu exista un vorbitor. O masina inteligenta trebuie sa raspunda intr-un anumit context, simpla vocalizare nu e suficienta. Chiar daca cineva vorbeste coerent, ajungem sa-1 intelegem doar daca vorbirea lui e suficienta pentru a-i da vorbitorului o anume identitate. S-ar putea sa nu fie necesar sa cunoastem cine e vorbitorul, dar trebuie sa stim cel putin atat cat sa-1 putem identifica drept vocea care emite mesajul. Nu stim cine sunt majoritatea scriitorilor si vorbitorilor din Vechiul Testament.

Totusi,, e important daca noi credem ca adevaratul vorbitor este YHWH insusi, sau doar un simplu profet care nu e infailibil.
Fiecare act de vorbire se adreseaza cuiva. Adresantul poate fi identificat astfel incat o multime de persoane sa corespunda acestei categorii. Totusi, prin simplul fapt ca asculta mesajul si il intelege, persoana care face obiectul adresarii devine o parte a procesului denumit uneori 'act de vorbire'. Chiar daca oricine ar putea intelege mesajul, e foarte important cui i se vorbeste. Strigatul "foc!" lansat intr-o camera aglomerata se adreseaza tuturor, dar ca enunt ce indeamna la o actiune efectiva el are forta doar pentru cei care se afla in incapere.

in absenta unui adresant, limbajul isi pierde forta sa comunicativa, chiar daca este inteles. Strigatul care a dat fiori Londrei sau orasului Chicago in timpul marilor incendii nu are nici un efect asupra noastra. Ceea ce incerc sa arat este ca in limbajul comun semnificatia si comunicarea depind de elementele actului de vorbire: cine comunica, in ce modo face si ce anume comunica. Relatia dintre vorbitor si vorbire, sau cea dintre ascultator si vorbire nu e niciodata suficienta. Comunicarea e posibila doar atunci cand vorbitorul se afla in relatie cu un ascultator, in estetica, situatia poate parea diferita. Fie nu exista nici un vorbitor, fie, daca exista unul, se presupune ca actul de vorbire (adica producerea operei de arta) este atemporal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.