Artistul si opera de arta

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.92

nivel: Liceu

Caracterul lui estetic decurge din faptul ca este o opera de arta de un anume tip; in aceasta privinta, operele de arta nu seamana cu obiectele utilitare. Computerul meu, la care scriu aceasta propozitie, functioneaza - acesta este princ ipalul lucru pe care trebuie sa-1 stiu despre el. Vreau sa stiu cum functioneaza si daca va indeplini functia pentru care este destinat. Intentia utilitara vizeaz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Artistul si opera de arta

Caracterul lui estetic decurge din faptul ca este o opera de arta de un anume tip; in aceasta privinta, operele de arta nu seamana cu obiectele utilitare. Computerul meu, la care scriu aceasta propozitie, functioneaza - acesta este princ ipalul lucru pe care trebuie sa-1 stiu despre el. Vreau sa stiu cum functioneaza si daca va indeplini functia pentru care este destinat. Intentia utilitara vizeaza deci indeplinirea unei anumite functii, iar atunci cand stiu despre ce functie este vorba si ce anume presupune ea, stiu si daca computerul meu o va indeplini sau nu.

Pe de alta parte, in privinta obiectelor estetice intentia creatorului pare sa conteze mai mult. Poate ca romancierul a urmarit sa stimuleze un anumit gen de actiune sau sa creeze situatii care infatiseaza diferite complicatii morale; in acest caz, utilitatea operei respective decurge de la sine. in arta, avem tendinta de a-1 lasa pe autor sa decida; in cazul obiectelor utilitare, non-estetice, tindem sa lasam decizia pe seama functiei si a utilizatorului. Atunci cand ne intrebam daca obiectul corespunde sarcinii pe care o are de indeplinit, ne adresam utilizatorului; daca insa intrebarea este "despre ce e vorba aici?", tindem sa ne adresam autorului.

Imaginati-va ca cineva ar formula fata de un roman obiectia ca el nu contribuie la progresul societatii. Autorul ar putea replica spunand ca nu asta a fost intentia lui, ci aceea de a oferi placere, de a-1 pregati pe cititor pentru viata vesnica sau de a semnala limitele romanului. Toate aceste raspunsuri pot respinge obiectia respectiva. Daca cineva obiecteaza ca un computer este prea lent pentru a rula programele actuale, n-ar fi un raspuns potrivit daca fabricantii ar spune ca intentionau sa faca un computer mai usor de folosit.

Intentiile par sa fie o componenta naturala a obiectelor estetice, intr-un mod care nu se aplica si obiectelor utilitare.
Avem la dispozitie mai multe modalitati de a determina intentia estetica a celui care produce un obiect estetic. Putem, desigur, sa intrebam pur si simplu, dar aceasta nu e o metoda satisfacatoare, din mai multe motive. Autorul poate fi necunoscut, decedat sau inaccesibil din alte considerente. Sau, s-ar putea sa nu fie vorba despre un singur autor. Filmele si cladirile sunt rezultatul unei colaborari, si atunci pe cine sa intrebi?

S-ar putea ca autorul sa nu fie apt de a da un raspuns. Capacitatea de a fabrica un anumit lucru nu presupune intotdeauna si capacitatea de a-1 descrie. Pe de alta parte, in anumite situatii artistii ne-au oferit unele indicii privind intentiile lor. Unele miscari artistice au fost insotite de manifeste. Pictorii renascentisti au redactat tratate amanuntite despre arta picturii, iar in secolul XVIII unii dintre cei mai importanti pictori au descris in detaliu ce insemna pictura pentru ei. De asemenea, artistii si-au comentat pe larg propria opera. Ar fi o prostie sa negam faptul ca spusele autorului au o anumita relevanta in ce priveste opera.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.