Articulatiile corpului uman

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.57

nivel: Facultate

Astfel, țesutul colagen din lamelele periferice ale discului este orientat în mod diferit de la lamelă la lamelă, mărindu-se rezistența la răsuciri. Elasticitatea mare a nucleului pulpos oferă posibilitatea efectuării unor mișcări la nivelul corpurilor vertebrale; nucleul pulpos suferă deformații elastice în funcție de mișcările coloanei care apropie sau depărtează marginile corpurilor vertebrale.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Articulatiile corpului uman

Astfel, țesutul colagen din lamelele periferice ale discului este orientat în mod diferit de la lamelă la lamelă, mărindu-se rezistența la răsuciri. Elasticitatea mare a nucleului pulpos oferă posibilitatea efectuării unor mișcări la nivelul corpurilor vertebrale; nucleul pulpos suferă deformații elastice în funcție de mișcările coloanei care apropie sau depărtează marginile corpurilor vertebrale. Mișcările la nivelul vertebrelor sînt de mică amplitudine, însă, însumate pe întreaga coloană, ele imprima acesteia o flexibilitate destul de accentuată.

Practicarea exer-cițiilor fizice determină modificări în structura discurilor intervertebrale în sensul că rezistența la tracțiune, răsucire sau presiune se mărește concomitent cu creșterea elasticității. Corpurile vertebrale mai sînt legate între ele, în afară de discuri, printr-o serie de ligamente care măresc rezistența la tracțiune a coloanei (vezi articulațiile coloanei vertebrale).

3. Diartrozele sînt articulațiile mobile cele mai răspândite în organism. CaŹracteristica lor generală o constituie prezența unei cavități articulare, în care se găsește o mică cantitate de lichid sino-vial, o capsulă articulară, căptușita în interior de membrana sinovială și cartilajul hialin articular. Datorită acestor elemente anatomice, diartrozele sînt articulații mobile.

Mobilitatea lor variază însă în funcție de forma pe care o prezintă suprafețele articulare ale oaselor, ce determină și diferitele tipuri de diartroze.

Suprafețele articulare ale diartrozelor pot avea diferite forme: sferice, eliptice, cilindrice sau plane. De obicei, aceste suprafețe articulare sînt net delimitate prin șanțuri sau margini proeminente.
Suprafețele articulare sînt acoperite de un cartilaj articular hialin, ce se mulează perfect pe toată suprafața articulară

Cartilajul hialin este alb-side&u, foarte lucios, ceea ce înlesnește mișcările în articulație. El nu are vase sanguine și se hrănește prin ioihibiție din lichidul sinovial. Numărul redus de fibre colagene din substanța fundamentală a cartilajului hialin îl face să fie puțin rezistent la factorii mecanici de încovoiere (îndoire). Datorită acestui fapt el se fisurează destul de frecvent, mai ales la nivelul meniscurilor de la arțiculația genunchiului și se vindecă foarte greu, neavînd o cirŹculație activă, asigurată de vase sanguine.

Calitatea funcțioŹnală principală a cartilajului hialin o constituie rezistența la presiune. Cu cît presiunea este mai mare, grosimea cartilajului hialin crește. în structura sa intimă apar o serie de aspecte tipice; el mai poartă numele de cartilaj seriat. Această structură se caracterizează prin dispunerea celulelor cartilaginoase în șiruri, formînd un fel de resorturi microscopice, oare determină creșterea rezistenței cartilajului hialin la piresiune.

Ori de cîte ori, la nivelul unei articulații, se produc leziuni care împiedică activitatea ei normala au ioc fenomene de degenerescentă a cartilajului ce îngreuiază mișcările. De aceea, după leziunile articulare sînt indicate tratamente prin mișcări ușoare, cu încărcări progresive in ceea ce privește presiunea, pentru refacerea structurii și a calităților mecanice ale cartilajului hialin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.