Articulatia cotului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.30

nivel: Facultate

1) Ligamentul colateral ulnar (lig. Collaterale ulnare) se desprinde de pe epicondilul medial și radiază spre fața medială a epifizei proximale a ulnei (marginea incizurii trohleare). Este un ligament puternic, de formă triunghiulară căruia i se pot descrie două fascicule: humerocoronoidian și humeroolecranian.

2) Ligamentul colateral radial (lig. Collaterale radiale) pornește de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Articulatia cotului

1) Ligamentul colateral ulnar (lig. Collaterale ulnare) se desprinde de pe epicondilul medial și radiază spre fața medială a epifizei proximale a ulnei (marginea incizurii trohleare). Este un ligament puternic, de formă triunghiulară căruia i se pot descrie două fascicule: humerocoronoidian și humeroolecranian.

2) Ligamentul colateral radial (lig. Collaterale radiale) pornește de pe fața anteroinferioară a epicondilului lateral și se împarte în două fascicule divergente. Acestea trec unul înaintea, celălalt înapoia capului radial și se fixează fiecare la extremitatea respectivă a incizurii radiale a ulnei. Ele sunt strâns legate cu fibrele ligamentului inelar al radiusului.

Ligamentul colateral ulnar și radial sunt foarte rezistente. Astfel se explică de ce prin intermediul lor se pot produce smulgeri ale epicondililor.

Sinoviala. Stratul sinovial al capsulei tapetează fața profundă a capsulei. Stratul fibros se termină la oarecare distanță de cartilajul articular. Stratul sinovial se reflectă la nivelul inserției stratului fibros acoperind întreaga suprafață osoasă dintre inserția acestuia și cartilaj. Datorită acestei dispoziții, stratul sinovial tapetează fața anterioară a fosei coronoidiene și a celei radiale, formând un fund de sac bilobat anterior.

Pe fața posterioară, ea tapetează fosa olecraniană, formând fundul de sac posteŹrior (subtricipital). Pe acest fund de sac posterior se inseră câteva fibre musculare din triceps. Aceste fibre îl trag în sus în timpul extensiunii brațului. De aceea, ele sunt considerate ca fascicule tensoare ale stratului sinovial, similare cu cele ce se întâlnesc la articulația genunchiului. Cunoașterea dispoziției fundului de sac posteŹrior prezintă importanță clinică.

Prelungirile lui se găsesc între triceps și cei doi epicondili. Când el este plin cu lichid, ca în unele leziuni inflamatorii, prelungirile sale pot fi observate pe laturile olecranului. Datorită situației sale superficiale, el poate fi deschis pentru drenarea colecțiilor din cavitatea articulară. Stratul sinovial al capsulei formează, de asemenea, un fund de sac împrejurul colului radial, numit fund de sac periradial.

RAPORTURI. Fața anterioară a articulației constituie planul profund al regiunii plicii cotului. Fața posterioară face parte din regiunea oleocraniană. Cartilajele de conjugare ale extremității inferioare a humerusului și cele superioare ale radiusului și ulnei se găsesc în raporturi imediate cu sinoviala. Așa se explică de ce în cazurile de osteomielită (inflamație purulentă a osului) infecția, după ce a perforat cartilajul de conjugare, ajunge la epifiză invadând articulația.

MIȘCĂRILE. În articulația cotului, partea ei humeroantebrahială, articulație uniaxială, sunt posibile două mișcări: de flexiune (apropierea antebrațului de braț) și de extensiune (în sens invers). Axul articular este transŹversal și el trece prin mijlocul trohleei și al capitulului humeral.

Deoarece acest ax nu este perfect transversal, și orientat din afară înăuntru, dinainte înapoi și de sus în jos, în ambele mișcări brațul și antebrațul nu se vor comporta unul față de altul ca ramurile unui compas. Astfel, în mișcarea de flexiune, antebrațul ajunge puțin medial față de braț, iar când acesta este dus în extensiune cele două segmente formează un unghi deschis în afară.

La aceasta contribuie și traiectul spiroid al șanțului trohleei. Între flexiunea maximă și extensiunea maximă mișcarea atinge o valoare de 140ș. Limitarea flexiunii este făcută de întinderea părții posterioarc a capsulei și de mușchiul triceps.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.