Artera axilara

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

mic si coboara pe digitatiile ms.dintat anterior; se termina in dreptul spatiului V sau VI intercostal, anterior de Nv.toracic lung.Vasc:mm.pectorali,dintat ante-rior, gg. axilari si gl.mamara. Se anastomozeaza cu aa.intercostale, toracica interna si acromiotoracica.
-anterioara:-A toracoacromiala : pe fata anterioara a a.axilare, da ramuri la mg. superioara a ms. pectoral mic astfel: DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Artera axilara

mic si coboara pe digitatiile ms.dintat anterior; se termina in dreptul spatiului V sau VI intercostal, anterior de Nv.toracic lung.Vasc:mm.pectorali,dintat ante-rior, gg. axilari si gl.mamara. Se anastomozeaza cu aa.intercostale, toracica interna si acromiotoracica.
-anterioara:-A toracoacromiala : pe fata anterioara a a.axilare, da ramuri la mg. superioara a ms. pectoral mic astfel:
R.acromiala care se indreapta de-a lungul claviculei, deasupra procesului coracoid. Da ramuri art.umarului, iriga deltoidul si
se anastomozeaza cu a. suprascapulara in reteaua acromiala.

R.deltoidiana coboara prin spatiul deltopectoral, cu v.cefalica si iriga ms deltoid,anastomozindu-se cu aa.circumflexe humerus.
R..pectorale intre mm.pectorali pe care ii iriga(insotite de
Nv.pectorali),ptr. gl.mamara si ms subclavicular.
-inferioara:- A.subscapulara intre capul lung al tricepsului si marginea laterala a scapulei. in dreptul mm.rotunzi da ramuri:
R.circumflexa a scapulei trece prin spatiul H. R.r.T si
vascularizeaza fata dorsala a scapulei, unde da r. musculare si
anastomotice cu descendenta a scapulei si a. transversa a gitului

R.toracodorsala coboara de-a lungul ms.latissimus dorsi in
unghiul dintre aceasta si m.dintat anterior, posteAZrior de n.toracodorsal.Vasc: mm.marele dorsal, dintat anterior, i.c.
-laterale :-A.circumflexa humerala anterioara trece posterior de ms. coracobrahial si cap scurt al ms.biceps. R.asc.care urca in s.inter- tubercular si vasc.capsula art. umarului si R..des. pentru deltoid.
-A.circumflexa humerala posterioara trece cu n.axilar in sp.H. R.r.Tsi realizeaza anastom. cu a.a.umarului, sub ms.delAZtoid:
a.circ.humerala anter., toracoacromiala, subscapulara, brahiala profunda.

A.BRAHIALA PROFUNDA se desprinde la marginea inferioara a ms.rotund mare si impreuna cu Nv.radial si cu doua vene satelite trece prin spatiul H. R..T, apoi in s.radial in regiunea posAZterioara a bratului, intre capul medial si lateral al ms.triceps brahial, acoperita de capul lung al ms.triceps. Ea emite urmatoarele ramuri:
A.colaterala medie se indreapta inferior spre cot.
A.colaterala radiala care paraseste n.radial si iese de sub capul lateral al ms.triceps ajungind intre epicondilul lateral si olecran. Ambele a.a. colaterale participa la a a mm.lojei posterioare.

Da doua ramuri:
A.interosoasa anterioara coboara pe membrana interosoasa pina la ms.patrat pronator pe care il iriga; din ea se desprinde artera nervului.median supeAZrior de ms.patrat pronator;
inferior participa la formarea retelei anterioare a carpului.
A.interosoasa posterioara trece pe fata posterioara a membranei interosoase prin orificiul dintre membrana interosoasa si coarda oblica.Iriga mm.posterioari ai antebratului si se termina iri reteaua dorsala a carpului. Da a.interosoasa recurenta care urca sub ms.anconeu la reteaua olecranului.

R.CARPIANA PALMARA are originea pe ms.patrat pronator si se anaAZstomozeaza cu r.omoloaga din a.radiala. R.CARPIANA DORSALA trece pe sub m.flexor ulnar al carpului si participa la formarea retelei dorsale a carpului.R.PALMARA PROFUNDA se desprinde distal de pisiform trece intre mm.abductor si flexor al degetului mic, sub m.opozant impreuna cu ramura profunda a n.ulnar. Se anastomozeaza cu a.radiala formind arcada palmara profunda.
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.