Arta si cultura in Egipt

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Dintre arte, s-au dezvoltat indeosebi arhitectura si sculptura. Faraonii, aristocratia si preotimea cautau, prin diverse constructii de proportii uriase, sa exprime ideea trainiciei oranduirii existente si atotputerniciei faraonului. Dintre aceste constructii, ale caror ruine se vad si astazi aproape pe intreaga vale a Nilului, se remarca in mod deosebit piramidele si templele. Cele mai marete pir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arta si cultura in Egipt

Dintre arte, s-au dezvoltat indeosebi arhitectura si sculptura. Faraonii, aristocratia si preotimea cautau, prin diverse constructii de proportii uriase, sa exprime ideea trainiciei oranduirii existente si atotputerniciei faraonului. Dintre aceste constructii, ale caror ruine se vad si astazi aproape pe intreaga vale a Nilului, se remarca in mod deosebit piramidele si templele. Cele mai marete piramide au fost ridicate la Gizeh, in timpul faraonilor Hufu, Hafra si Menkaura (in greceste erau numiti Keops, Kefren si Mykeinos); langa aceste trei piramide se gaseste Sfinxul, o statuie uriasa taiata in stanca, care reprezinta un leu cu cap de om, simbolizand puterea nelimitata a faraonului peste intregul Egipt.

Monumentele cele reprezentative ale arhitecturii vechi egiptene sunt constructiile cu caracter religios, in cadrul carora, templelor si monumentelor funerare li s-a acordat o importanta deosebita.
Se evidentiaza faptul ca arhitectura, sculptura, pictura erau subordonate unei ideologii politico-religioase, care le obliga la respectarea Crearea coloanei ca element functional arhitectonic in cadrul ansamblului funerar sau religios in palatele regale a oferit posibilitati nebanuite de dezvoltare a interiorului acestor constructii.

Coloanele papiriforme (cu corp cilindric asezat pe o baza dreptunghiulara plata, subtiate spre varf si avand un capitel deasupra unei legaturi quintuple) si lotiforme (cu torul care imita un trunchi de copac a carei parte superioara este stransa intr-o legatura quintupla si reprezinta o stilizare a florii de lotus). In epoca ptolemeica va aparea si un alt tip de coloana, palmiforma. cu capitelul stilizat in forma de palmier. Arta statuara egipteana se caracterizeaza atat prin monumente de dimensiuni colosale supradimensionate (reprezentari de zei, faraoni, sau mari demnitari), cat si prin monumente de dimensiuni reduse, utilizate uneori ca amulete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.