Arta scrisului la egipteni

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Egiptenii avea pasiune scrisului si a imortalizarii pe acesta cale a tuturor aspectelor vietii sociale.Vechii egipteni au avut intodeauna un simt aparte pt opere grandioase si eterne.Faroanii care erau considerati personificari ale zeitatilor doreau sa ramana in eternitate si a fost dealungul a mii de ani o cursa pt cel mai maret edificiu, incepand de la mastabele din caramizi nearse,trecand spre [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arta scrisului la egipteni

Egiptenii avea pasiune scrisului si a imortalizarii pe acesta cale a tuturor aspectelor vietii sociale.Vechii egipteni au avut intodeauna un simt aparte pt opere grandioase si eterne.Faroanii care erau considerati personificari ale zeitatilor doreau sa ramana in eternitate si a fost dealungul a mii de ani o cursa pt cel mai maret edificiu, incepand de la mastabele din caramizi nearse,trecand spre piramidele din piatra in trepte si terminand cu monumentala piramida a lui Kheops.

Toate aceste marete edificii facute sa dureze milenii nu ar fi avut sens daca egiptenii nu ar fi detinut arta scrisului pt. a transmite posteritatii mesajele lor de dincolo de moarte.Egiptenii sunt al doilea popor care dupa sumerieni au inventat scrisul.Acest lucru se intampla cu 5500 de ani in urma.Greu de afirmat care a fost necesitatea primordiala care adus la aparitia scrisului.

Cert este ca societatea egipteana era una prospera,prosperitate garantata de revarsarile anuale ale Nilului,de sistemul de indiguiri si irigatii pe care-l foloseau.Astfel, a putut sa apara un excedent alimentar,o diviziune a muncii, primele asezari urbane.Dat fiind faptul ca intreg pamantul Egiptului apartinea de drept Faraonului si datorita centralizarii timpuri a statului Egiptean, Faraonul prin reprezentantii sai nomarhii (existau 42 de nome) a dorit sa tina o evidenta a recoltelor si taxelor percepute precum si a obligatiilor in munca pt. desecari si intrtetinerea canalelor de irigatii si a digurilor.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fara dezvoltarea scrierii. Practic in conditii similare cu cele de pe malurile Tigrului si Eufratului apare si in Egipt scrierea Ulterior, odata cu dezvoltarea societatii Egiptene si unificarea celor doua regate (Menes 3100 i. Hc.) pot sa se dezvolte constructiile faroanice si inscrierea acestor realizari in granit si bazalt spre a dura o vesnicie.

Aparitia hieroglifelor este considerata a fi catre 3500 i.Ch. Initial exclusiv figurativa, avand in jur de 700 de caractere, scrierea hieroglifica s-a imbogatit in timp, ajungand la nu mai putin de 5.000 caractere in epoca elenistica.Scrierea Hieroglifica este prima care a aparut este predominant pictografica (ideografica) dar si simbolica sau fonetica,uneori trebuia citita ca o definitie a unui rebus din ziua de azi.

Exemplu I bilieve (Eu cred) Egipteni ar fi scris eye(ochi) bee(albina) leafe(frunza) si ar fi desenat simbolurile acestor cuvinte dar citirea sa-r fi facut folosind sonoritatea lor.Uneori pt a usura citirea la sfarsitul cuvantului se afla un determinant.Hieroglifa se scria fie orizontal de la dreapta la stanga fie vertical de sus in jos in coloane fara spatii intre cuvinte sau alte semne de punctuatie.O forma derivata este scrierea hieroglifa cursiva care era o forma simplificata de hieroglifa destinata scrierii pe papirusuri,ceramica, lemn ,piele a unor inscrisuri mai putin importante decat cele sapate in piatra sau desenate in camerele mortuare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.