Arta romana

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Incepand cu secolul II i.Hr. arhitectii romani au asimilat atat formele etrusce cat si cele grecesti. Datorita contactului cu Grecia ei au inceput sa foloseasca coloanele, impodobindu-le cu capiteluri dorice, ionice si mai ales corintice. Edificiile civile au inceput si ele sa impodobeasca orasul. Pana atunci nu exista decat Circus Maximus, cladit pe vremea lui Tarquinus cel Batran. Acum se constr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arta romana

Incepand cu secolul II i.Hr. arhitectii romani au asimilat atat formele etrusce cat si cele grecesti. Datorita contactului cu Grecia ei au inceput sa foloseasca coloanele, impodobindu-le cu capiteluri dorice, ionice si mai ales corintice. Edificiile civile au inceput si ele sa impodobeasca orasul. Pana atunci nu exista decat Circus Maximus, cladit pe vremea lui Tarquinus cel Batran. Acum se construiesc circuri pentru curse formate dintr-o pista in jurul unei sire (spina) impodobita cu basoreliefuri si statui, la capetele careia se intorceau carele si din gradene pentru spectatori, de jur imprejurul pistei.

In secolul II i.Hr. au aparut si alte edificii cum ar fi basilica, o cladire ce era folosita fie ca sala de intalnire, fie ca palat de justitie, si arcul de triumf, o arcada maiestuasa, inaltata in onoarea unui general invingator.Arcurile de triumf vor deveni in timpul imperiului duble sau chiar triple. Tot in timpul imperiului vor aparea noi cladiri: termele, bibliotecile si amfiteatrele. Termele erau cladiri enorme in care se gaseau, in afara de bai publice, sali de gimnastica, sali de masaj si chiar biblioteci. Amfiteatrul era un teatru inchis, in forma de elipsa, destinat jocurilor publice in special luptelor de gladiatori.

Casa particulara, foarte simpla si austera la inceputul republicii (o singura camera, atrium), va deveni foarte vasta sub imperiu, cu camere specializate (biblioteca, sufragerie, dormitoare). Casa celor foarte bogati a devenit extrem de luxoasa uneori un adevarat palat cu parc, situata in marile orase sau la tara.Arhitectura romana este marcata de trasaturile specifice romane: grija pentru interesul general, caracter functional, soliditate, putere si maretie.

Sculptura.
Cele mai insemnate ramuri ale sculpturii romane au fost basorelieful si arta statuara. Scenele reprezentate in basoreliefuri sunt delimitate in timp si spatiu prin detalii de amanunt, peisaje, costume, gesturi precum si prin tipuri etnice. Evenimentele sunt localizate cu ajutorul costumelor si ale trasaturilor etnice ale personajelor. Mortii si ranitii au trasaturi deformate, luptatorii sunt redati in momente de maxima inclestare, prizonierii traiesc resemnarea infrangerii. Anatomia corpurilor este redata cu multa abilitate. Basoreliefurile au teme mitologice sau alegorice, sau sunt reprezentari ale unor fapte istorice sau militare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.