Arta conversatiei

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.64

nivel: Liceu

Despre ce vorbim in societate ? In Europa nu vei trece drept un om cultivat daca te vei limita la discutia despre vreme. In schimb, englezilor le-a intrat in sange acest subiect pe care-l abordeaza ori de cate ori se intalnesc. Conversatia despre vreme are, sa recunoastem, anumite avantaje. Este extrem de usor de intretinut, e agreabila si nu risca sa ofenseze pe nimeni.

O multime [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arta conversatiei

Despre ce vorbim in societate ? In Europa nu vei trece drept un om cultivat daca te vei limita la discutia despre vreme. In schimb, englezilor le-a intrat in sange acest subiect pe care-l abordeaza ori de cate ori se intalnesc. Conversatia despre vreme are, sa recunoastem, anumite avantaje. Este extrem de usor de intretinut, e agreabila si nu risca sa ofenseze pe nimeni.

O multime de alte subiecte pot capta interesul a doi sau mai multi invitati, uneori a intregii asistente: arta, literatura, sportul - cu predilectie fotbalul, situatia politica interna sau internationala si repercusiunile sale asupra destinelor individuale; ultima carte aparuta sau ultimul model de masina, calatoriile si proiectele de vacanta.

Cum se intretine o conversatie? Vom avea grija sa nu-l plictisim pe interlocutorul nostru cu o tema de care este strain. Daca nu a citit cartea despre care am inceput sa vorbim, nu vom insista la infinit povestindu-i subiectul. Ne vom rezuma la a face cateva observatii pertinente recomandandu - i-o cu caldura sau cu raceala, de la caz la caz.

Este foarte neplacut sa te lansezi de asemenea, in comentarea ultimului film vazut pe ecrane, daca n-ai retinut decat actiunea. Te vei descurca foarte greu cu formule de genul " El o iubeste pe ea, dar ea l-a parasit " sau " frumos film! M-a impresionat pana la lacrimi! ". Este important sa te interesezi si sa retii numele actorilor si al regizorului. Vei face o impresie excelenta si toata lumea va avea de castigat.

De obicei, in orice societate se ajunge si la anecdote. Sa fim atenti pentru ca exista riscul de a povesti aceeasi anecdota acelorasi persoane. O anecdota amuzanta poate sa relaxeze conversatia, cu conditia sa stii cand si cum s-o spui. Mai mult! Pentru a fi savurata de cei prezenti, anecdota trebuie sa fie spusa cu mult talent si fara... a uita poanta!

Unii au un talent deosebit de a plasa cand trebuie fraze de genul: "Acesta imi suna ca istoria lui Oscar Wilde care invitat la un banchet..." sau "I s-a intamplat ceva asemanator lui Mark Twain cand..." Este suficient ca anecdotele sa se tina lant antrenandu-i pe toti intr-o adevarata competitie pe aceeasi tema. Si deodata vorbeste toata lumea, rumoarea este generala, iar conversatia risca sa moara.

Este momentul in care societatea se imparte in grupuri. Unii domni sunt dispusi sa asculte anecdotele picante, de nepovestit in fata doamnelor, dar un om bine crescut se va abtine sa spuna anecdote decoltate. Oricat de mult si-ar cere scuze, oricat de mult haz ar avea, persoana care le spune se compromite. Ni s-ar putea reprosa ca unora "le sta bine", ca sunt "irezistibili". Cu riscul de a parea rigizi, nu suntem de acord cu vorbele tari intr-o societate aleasa.

Pentru buna reusita a petrecerii, conversatia trebuie sa ramana antrenanta iar o gazda trebuie sa stie cum sa o faca sa intervina in dialogul dintre doi interlocutori daca este nevoie, si uneori sa concilieze punctele de vedere divergente.

Un om care stie sa primeasca invitati nu va da niciodata nimanui impresia ca l -a in vitat pentru a ului cu propria lui cultura. Pentru toate receptiile Brillant Savarin a formulat o regula demna de a fi retinuta: "sa inviti pe cineva inseamna sa-i asiguri o stare placuta pentru tot timpul cat va ramane sub acoperisul tau".

Se spune ca trebuie sa parasesti o petrecere in momentul in care a ajuns in culmea stralucirii. Este cel mai bun mod de a pastra despre ea o amintire placuta. Constatarea e valabila si cand este vorba despre conversatie. Nu exista subiect pe care sa-l poti epuiza si tocmai in aceasta consta farmecul lui. Problema incheierii unei conversatii - ceea ce echivaleaza cu terminarea petrecerii - este foarte importanta.

Ea depinde de musafiri, nu de gazda. Dar din dorinta de a participa in sfarsit si ea la discutii, aceasta poate comite mai multe greseli.
Prima greseala: dupa ce a servit toate felurile de mancare si toate bauturile, gazda ar vrea sa se bucure de invitatii sai pentru a sta de vorba linistita si trece la " o curatenie generala ", strange tot, spala toate vasele, scutura fata de masa etc - cu o ostentatie de care nici macar nu e constienta!

In mod firesc, musafirii simt in acest moment un semnal de plecare. Acum tot gazda comite a doua greseala: incearca cu orice pret sa-i retina. Se simte jignita, implora, ascunde posete, fulare. Chiar daca dorinta de a pleca a invitatilor nu era ferma, acum va deveni pur si simplu din dorinta omului ce se revolta fata de orice constrangere. Deci cum trebuie procedat? Daca suntem gazde si e o masa festiva, cu invitati importanti, ne vom misca foarte rar si incet, dar eficient.

Putem strange tot ce este in plus, putem schimba scrumierele, dar nu cand vrem noi, ci cand se iveste un moment prielnic si nu in mijlocul unei conversatii pasionante. Sa nu ne dorim in acel moment ca totul sa fie " pahar ". O casa deranjata in timpul unei petreceri arata foarte bine. Mai avem la indemana si cealalta solutie, pe care am mai amintit-o: sa lasam musafirii sa participe la pregatirea mesei pentru desert si cafea.

Daca gazda da tonul cu naturalete nimeni nu se va simti jignit si vom observa ca sa fii gazda nu este o corvoada, ci o placere. Bineinteles ca nu e vorba de o reuniune pretentioasa. In acest caz trebuie sa apelam la un ajutor din afara. Putem de pilda sa chemam femeia care ne ajuta la curatenie pentru a spala vasele si a ne fi de folos la bucatarie. Nu este exagerat sa angajam doi chelneri calificati care vor face indatoririle gazdei sa fie foarte usoare.

In ambele cazuri musafirii vor da acestor persoane mici sume de bani (dar nu prea mici). Celelalte greseli care pot strica o reuniune reusita sunt comise de invitati. A-ti anunta dorinta de a pleca cu voce tare si tinand mortis sa-ti iei ramas bun de la toata lumea, cand vezi ca toti se simt foarte bine, este de neiertat. Sa te retragi discret, sa pleci neobservat transmitand toate cele bune tuturor prin amfitrion este formula ideala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.