Arta baroca

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.84

nivel: Facultate

Dintre artele decorative si aplicate, cel mai mult a suportat influenta stilului baroc argintaria. In literatura, stilul baroc se manifesta printr-o viziune antitetica asupra lumii (viata si moarte, timp si eternitate, aparenta si iluzie), prin instabilitate, patetism, extravaganta si neliniste; aduce o intriga diversificata si complicata, in stil dilatat, ornamentat excesiv, cu metafore surprin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arta baroca

Dintre artele decorative si aplicate, cel mai mult a suportat influenta stilului baroc argintaria. In literatura, stilul baroc se manifesta printr-o viziune antitetica asupra lumii (viata si moarte, timp si eternitate, aparenta si iluzie), prin instabilitate, patetism, extravaganta si neliniste; aduce o intriga diversificata si complicata, in stil dilatat, ornamentat excesiv, cu metafore surprinzatoare. Fixat in genere intre sfarsitul sec.XVI si prima jumatate a sec.XVIII, se regaseste intr-o serie de curente (eufuism, gongorism, conceptism, culteranism, marinism, rococo) la poetii metafizici, in opera lui Lope de Vega, Fernando de Herrera, Garcilaso de Vega, Torquato Tasso.

In muzica, barocul este considerat ca o perioda intermediara intre Renastere si Clasicism. Incepe prin afirmarea monodiei acompaniate, in special in operele lui Monteverdi, atingand punctul culminant in creatia instrumentala si vocala a lui J.S. Bach. Caravaggio (1573-1610), primul mare pictor baroc italian, a fost un personaj neobisnuit de turbulent, intr-o disputa permanenta cu politia. El a lucrat la Roma pana in anul 1606 cand si-a injunghiat adversarul dintr-o partida de tenis si a fost obligat sa fuga din oras. Ajungand in Malta, el a fost admis in Ordinul Sfantul Ioan dar s-a dezonorat din nou, implicandu-se intr-o alta bataie.

A fost arestat dar a reusit sa evadeze si a fost urmarit prin Sicilia si Italia de agentii Ordinului. El era inca un evadat cand a decedat din cauza unei febre la varsta de 37 ani.STILUL DIRECT, PAMANTEAN.
Este destul de surprinzator ca un asemenea om a pictat lucrari de o mare intensitate dramatica, accentuand momentul crucial al luarii unei decizii in, de exemplu, Chemarea Sfantului Matei si Convertirea lui Pavel. Mai neobisnuit este stilul direct, pamantean. Caravaggio a abandonat elementele simbolice care se gasesc in mod obisnuit in pictura religioasa, alegand, in locul acestora, decoruri obisnuite pentru episoadele extraordinare pe care le imortaliza.

El a renuntat si la pictarea unor personaje idealizate, atat de caracteristice traditiilor Clasicismului si Renasterii tarzii. Zvonurile, conform carora pictorul folosea ca modele tarani si prostituate, au reprezentat un motiv al proastei lui reputatii. Astfel, Matei, culegatorul de texte biblice, este portretizat in Chemarea Sfantului Matei ca un contemporan al lui Caravaggio, luand in considerare exact confuzia creata in momentul in care personajul este chemat sa devina discipolul lui Iisus. In Convertirea o martoaga obisnuita si un barbat istovit asteapta, in timp ce o izbucnire divina de lumina coboara asupra persecutorului Saul si-l preschimba in Apostolul Pavel.

In cautarea originalitatii, Cavaraggio a pictat direct dupa model, uimindu-i pe contemporanii obisnuiti ca pictorii sa-si faca desene preparatorii foarte elaborate. Cea mai ciudata tehnica a pictorului a fost insa folosirea clarobscurului (chiaroscuro), a contrastului dintre lumini si umbre. Prin alegerea personajelor plasate in conuri de lumina, in contrast cu planul indepartat intunecat, Caravaggio a creat capodopere de o forta dramatica nemaiintalnita pana la acea data.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.