Art Nouveau

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.57

nivel: Liceu

Teoriile estetice ale timpului
•Cautatrea unitati in arta: una din ideile ce reveneau cu insistenta in cercurile care dezbateau sistematic problemele artistice ale epoci era dorinta de reinnoire a artei decorative prin promovarea unor cooperari mai apropiate intre artist si artizan;

• Artizanatul fata de masina: fireste ca artistul trebuie sa-si aduca contribu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Art Nouveau

Teoriile estetice ale timpului
•Cautatrea unitati in arta: una din ideile ce reveneau cu insistenta in cercurile care dezbateau sistematic problemele artistice ale epoci era dorinta de reinnoire a artei decorative prin promovarea unor cooperari mai apropiate intre artist si artizan;

• Artizanatul fata de masina: fireste ca artistul trebuie sa-si aduca contributia la rezolvarea problemelor ridicate de arta aplicata dar se nastea problema daca prin firea sa artistul era dotat sa rezolve problemele industriei;
•Miscarea reformei: art nouveau respingea cu desavarsire decoratia interioara de la sfarsitul sec. XIX. Camerele intunecoase intesate de mobila urmau sa fie inlocuite cu un interior simplu, luminos, in care unitatea stilistica a detaliilor si a intregului constituia un element esential. Mobilierul era adaptat cu grija interiorului, dupa cum vedem in opera lui Mackintosh, Van de Velde si Hoffmann.

Forma plianta, rotunda si inchisa contrasteaza cu forma unghiulara si deschisa. Forma tridimensionala si iluzionara a facut loc unei conceptii bidimensionale simplificata si stilizata. Principiul ornamental care sta la temelia curentului art nouveau era faptul ca ornamentul isi avea propria valoare intrinseca. Cele trei idei principale care formeaza stilul art nouveau sunt: principiul valori intrinseci al liniei, puterea organica s plantelor si simbolul structural.

Curentul Art Nouveau in Arhitectura
Una din calitatile predominante ale arhitecturi art noveau este posibilitatea de a pune in practica teoria structurii expunand elementele constructive ale unei cladiri, in special fierul, in asa fel in cat sa devina elemente aparente ale fatadei cel mai adesea cu functie decorativa. Sticla este folosita in combinatie cu fierul iar peretele de sticla s-a bucurat in perioada art nouveau de o dezvoltare independenta si ampla.

Se folosesc scarile din sticla si fier ca cea realizata de Hotra pentru Maison du Peuple.Apare ritmul lunecatoral diferitelorparti ale cladirii, executate cu un contur ferm si auster asa cum reiese din lucrarile lui Hotra ,Gaudi sau Mackintosh.O alta trasatura esentiala o reprezinta predilectia stilului Art Nouveau pentru asimetrie,fie in distributia maselor de constructie, fie in detalii mai putin importante,cum ar fi amplasarea ferestrelor si usilor.Exemplul clasic il ofera Gaudi prin Casa Mila (1905-1907) care reda modul in care diferitele parti apar organic legate in planul de baza.Arhitectura Art Nouveau reprezinta o dihotomie care este reflectata stilistic ,cronologic si geografic.

Curentul Art Nouveau in arta aplicata
In cadrul artelor aplicate problema cea mai mare o ridica necesitatea unei schimbari iar forma de expresie pe care a dezvoltat-o s-a dovedit relativ omogena.In arta mobilierului, stilul a avut o importanta capitala la fel ca si in orfevrarie,bijuterii,sticla .
Tendinta Art Nouveau in pictura

Intr-o incercare de a analiza rolul jucat de Art Nouveau in evolutia picturii trebuie spus ca acesta reprezinta o reactie impotriva impresionismului, cu exceptia zonei de cultura germana.In esenta,stilul reprezenta o reactie impotriva dezvoltarii suprafetei si liniei si in pictura a marcat sfarsitul conceptiei iluzioniste asupra formei.S-a restabilit conturul,liniei adevarate si traiectoriei I s-a conferit propria sa valoare.

Aceste imagini pot sa aiba importanta pentru continut prin modul in care lina stapaneste atmosfera tabloului prin intermediului efectului sau sugestiv,ori ele pot evoca valori ornamentale.Putem ca acest curent este un stramos al expresionismuli in timp ce cealalta tendinta pune accentul pe latura decorativa si ornamentala si valoarea lor speciala in pictura prefigureaza pictura abstracta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.