Arsurile chimice

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Facultate

Arsenul este un metaloid gri cu miros de usturoi, care in mediu umed se oxideaza rapid la trioxid de arsen (AsO3). Acesta are un aspect asemanator cu zaharul, fara gust, si, fiind foarte toxic, a folosit in trecut pentru asasinate sau suicid. Arsenul este folosit in industria sticlei, industria electronica, la fabricarea colorantilor (verde de Paris, foarte toxic), fabricarea de acid sulfuric, ins[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arsurile chimice

Arsenul este un metaloid gri cu miros de usturoi, care in mediu umed se oxideaza rapid la trioxid de arsen (AsO3). Acesta are un aspect asemanator cu zaharul, fara gust, si, fiind foarte toxic, a folosit in trecut pentru asasinate sau suicid. Arsenul este folosit in industria sticlei, industria electronica, la fabricarea colorantilor (verde de Paris, foarte toxic), fabricarea de acid sulfuric, insecticide, fungicide, ierbicide, raticid, ca aditiv alimentar pentru animale, ca fungicid pentru intretinerea lemnului.

In mediul profesional, absorbtia are loc pe cale respiratorie prin inhalare de pulberi de compusi anorganici ai arsenului sau a hidrogenului arseniat (cu proprietati toxice speciale), sau pe cale percutanata in cazul compusilor organici (pesticide).
In mediul extraprofesional, intoxicatia cu arsen poate avea loc pe cale digestiva prin consumarea de apa contaminata cu compusi anorganici ai arsenului din surse naturale.

Pe cale digestiva (accidental in mediul industrial): prin ingestia de compusi organici ai arsenului (As2O3, trioxidul de arsen, respectiv As2O5, pentaoxidul de arsen, mai putin toxic decat primul) cu un efect iritativ puternic la nivelul tubului digestiv (greturi, varsaturi, hematemeza, crampe abdominale) si prin absorbtie, in special toxicitate miocardica (largire complex QRS, aplatizare unde T, subdenivelare ST) si toxicitate asupra SNC (encefalopatie acuta). La supravietuitori, raman sechele neurologice, hepatice, medulare.

Pe cale respiratorie: prin inhalare de hidrogen arseniat (AsH3), care este un gaz incolor, cu un usor miros de usturoi; simptomatologia debuteaza dupa o perioada de latenta cu cefalee, ameteli, greturi, varsaturi, dupa care apar manifestari cauzate de hemoliza intravasculara (triada: dureri abdominale, icter, hematurie), complicata ulterior cu insuficienta renala acuta, prin precipitarea hemoglobinei in tubii renali.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.