Arsurile

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.91

nivel: Facultate

Atunci cand se apreciaza gravitatea unei arsuri, se tine seama de doi parametri: intinderea in suprafata si gradul de profunzime al acesteia.
Din punct de vedere al profunzimii, arsurile se clasifica in patru grade, fiecare din aceste grade avand semne caracteristice:
arsuri de gradul I - prezinta eritem (roseata), edem, hipertermie, usturime; arsuri de gradul II - flictena (basica) [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arsurile

Atunci cand se apreciaza gravitatea unei arsuri, se tine seama de doi parametri: intinderea in suprafata si gradul de profunzime al acesteia.
Din punct de vedere al profunzimii, arsurile se clasifica in patru grade, fiecare din aceste grade avand semne caracteristice:
arsuri de gradul I - prezinta eritem (roseata), edem, hipertermie, usturime; arsuri de gradul II - flictena (basica) alba, cu continut serocitrin (lichid alb-galbui) limpede, transparent, pete rosii accentuate, edem;

arsuri gradul III - flictena "rosie" cu continut sanguinolent tulbure.
arsuri de gradul IV (cele mai grave) - escara (crusta) dermica totala, cu epiderm si derm distruse in totalitate, carbonizand musculatura si chiar vasele. Culoarea escarei variaza de la alb la negru, in raport cu gradul de temperatura care a provocat-o.In functie de intinderea arsurilor in suprafata, exista tabele de calcul, in care se specifica pentru fiecare segment de corp procentul acestuia fata de suprafata totala a corpului.

Se considera ca orice arsura de gradul II sau III care depaseste 15% din suprafata corpului adultului si 5% din cea a copilului, trebuie sa beneficieze de o asistenta medicala imediata completa, pentru a preintampina constituirea socului.Daca este vorba de arsuri grave, primele ingrijiri trebuie acordate la locul accidentului si au caracter de urgenta.

Primul lucru care se face este scoaterea victimei din focar. Daca este cuprinsa de flacara, trebuie invelita imediat intr-o patura, plapuma, haina groasa (din materiale neinflamabile), pentru a stinge focul. Dupa stingerea flacarilor, bolnavul se dezbraca si se inveleste intr-un cearsaf curat. La fel se procedeaza si cu bolnavul ars cu lichide fierbinti.

Daca este vorba de arsuri de gradul I cu suprafata mica (cele mai fericite situatii de acest fel) este suficient ca pielea inrosita sa fie badijonata cu alcool dublu rafinat. In general nu este nevoie de pansament. In arsurile in care durerea este mare (in general cele de gradul III si IV) se administreaza o fiola de romergan, plus o fiola de algocalmin sau de mialgin, dolantin sau fortral administrate intravenos. In lipsa acestora, se poate administra algocalmin injectabil sau comprimat.

Atentie! In cazul arsului cuprins de flacari, se actioneaza imediat, imobilizandu-l, pentru ca accidentatul fuge cuprins de panica si flacara se inteteste. Stingerea flacarii prin rostogolire prin nisip, pe pamant, prin stropire cu apa este interzisa (agraveaza evolutia ulterioara).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.