Aromaterapia

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Uleiurile volatile ( sau esentiale, cum mai sunt denumite ) sunt esente obtinute prin distilarea in vapori de apa a anumitor parti ale plantei: flori, frunze, tulpina, scoarta, radacina. Se cunosc aproximativ 150 de esente diferite, dintre care unele sunt antiinfectioase, analgezice, calmante, expectorante, relaxante sau diuretice. Patrunzand in organism, compusii aromatici actioneaza asupra funct[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aromaterapia

Uleiurile volatile ( sau esentiale, cum mai sunt denumite ) sunt esente obtinute prin distilarea in vapori de apa a anumitor parti ale plantei: flori, frunze, tulpina, scoarta, radacina. Se cunosc aproximativ 150 de esente diferite, dintre care unele sunt antiinfectioase, analgezice, calmante, expectorante, relaxante sau diuretice. Patrunzand in organism, compusii aromatici actioneaza asupra functiilor fizice si psihice fara a lasa in urma nici un reziduu toxic.

Modalitatile principale prin care uleiurile esentiale patrund in corp sunt instilatiile si absorbtia transcutanata, realizata mai ales prin masaj. Atunci cand moleculele de substanta odoranta se fixeaza pe receptorii olfactivi (responsabili de miros), se declanseaza un influx nervos care este transmis de-a lungul nervului olfactiv pana in creier, mai precis pana la lobul temporal, sediul emotiilor, al memoriei si al invatarii.

Absorbtia transcutanata consta in patrunderea moleculelor de ulei volatil prin porii pielii, actionand astfel si asupra circulatiei sangvine si a functiei cerebrale. Uleiurile esentiale incep sa-si exercite actiunea terapeutica de indata ce intra in contact cu pielea, astfel ca aplicatiile locale sunt indicate mai ales in cazurile de eczeme, dureri articulare sau musculare.

Caldura favorizeaza absorbtia, de aceea este indicat ca masajul sa fie efectuat intr-o camera incalzita. Dupa ce si-au indeplinit rolul, moleculele de substanta aromatica sunt eliminate fie pe caile urinare, respiratorii, digestive, fie prin transpiratie. Aromaterapia induce pacientului o stare generala de bine, fiind indicata in primul rand pentru tratamentul maladiilor provocate de stres. Ea este utila insa in multe alte situatii, mai ales impotriva durerilor musculare si reumatismale, a problemelor legate de circulatia sangelui si a celor ginecologice ( sindrom premenstrual, tulburari cauzate de menopauza ).

Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai; pe cale interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atit medicinale cit si cele folosite in alimentatie.Ele pot fi extrase din frunze,flori, radacini, scoarta, rasini, cojii de fructe. Proprietatile curative se datoreaza continutului lor in uleiuri esentiale precum si altor componente insuficient studiate.

Dr.Taylor de la Universitatea Austin,Texsas afirma ca le-ar trebui o mie de ani chimistilor din intreaga lume, pentru ca acestea sa poata fi complet studiate.In prezent se cunosc componentele principale, care sunt in mare parte amestecuri de alcooli, terpene, esteri, aldehide,fenoli, cetone.

Esentele se extrag de obicei prin distilare, presare, sau extractie cu solventi organici, cantitatea de esenta prezenta intr-o anume planta, variind de la 0.01% la 10% sau peste.Esentele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri.Vechii egiptenii se pare, ajunsesera sa le foloseasca inclusiv la imbalsamarea mumiilor.In mormintul lui Tutankhamon s-au gasit recipiente care au continut cindva substante aromate sau produse folosite in scop cosmetic.In secolul nouasprezece apar primele analize stiintifice, odata cu aflarea structurii hidrocarburilor terpenice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.