Arme de foc

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Primele modele. Una dintre primele ilustratii reprezentand o arma de foc a fost gasita pe un document prezentzt regelui Eduaaard al III-lea al Angliei in 1326. Avea forma unei vaze puse pe o mesa si se declansa prin aplicarea unei tije incinse in foc pentru aprinderea prafului. Proictilul era o sageata cu patru capete. In alte locuri modelele erau mai avansate, astfel un document emis la Floren[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arme de foc

Primele modele. Una dintre primele ilustratii reprezentand o arma de foc a fost gasita pe un document prezentzt regelui Eduaaard al III-lea al Angliei in 1326. Avea forma unei vaze puse pe o mesa si se declansa prin aplicarea unei tije incinse in foc pentru aprinderea prafului. Proictilul era o sageata cu patru capete. In alte locuri modelele erau mai avansate, astfel un document emis la Florenta, Italia, tot in 1326, amintea de tunuri metalice care trageau cu gloante de fier.

Armele mici de mana s-au dezvoltat la sfarsitul anilor 1300. Primele modele , confectionate dinfier sau din bronz , erau lungi de aproximativ 30 cm. Si erau montate pe un bat lung. Arma se tinea intr-o mana , batul fiind strans sub brat pentru a fixa arma.In cealalta mana se tinea un fitil de aprindere dintr-o bucata de sfoara tratata cu azotat de potasiu. Cu acesta se aprindea praful de pusca printr-o gaura mica numita gaura de aprindere. Explozia rezultzta impingea o bila metalica pe o teava.

Flinta. Era incomod si uneori imposibil sa porti un fiil aprins, astfel ca la sfarsitul anilor 1400 a fost dezvoltat un mecanism simplu de aprindere . O parghie in forma literei S , numita serpentina, era pivotata pe o parte a armei. Un fitil aprins era prins de varful parghiei. Prin miscarea partii de jos a parghiei , fitilul era coborat pe o mica scobitura care continea putin praf de pusca. Acest "praf de detonare" aprindea incarcatura principala din arma.

Urmatorul progres afost introducerea unui tragaci pentru pentru actionarea intr-un mod mai convenabil a serpentinei.Fitilul era blocat in pozitie pana cand se apasa pe tragaci. Acest mecanism a fost numit flinta.Unul dintre dezavantajele flintei era faptul ca ploaia stingea fitilul, sau umezea pulberea din scobitura, impiedicand aprinderea ei. Uneori vantul sufla pulberea . De asemenea exista pericolul ca o scanteie de la fitil sa aprinda pulberea accidental.

Flintele erau tinute cu ambele maini si aveau un pat care era apasat pe umar pentru mentinerea in pozitie corespunzatore a armei.Pusca cu inchizator. Primele pistoale au aparut o data cu introducerea mecanismului cu inchizator, care nu necesita fitil aprins.Apasarea pe tragaci facea ca marginea aspra a unei roti de otel sa se invarta pe o bucata de pirita (slfura de fier) si sa scoata scantei, asemanator cu o bricheta. Acestea aprindeau praful initial aflat intr-o scobitura deasupra rotii. Un capac glisant deasupra scobiturii proteja pulberea de vant si ploaie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.