Armata impotriva Parlamentului - Anglia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Desi infranti, multi dintre partizanii lui Carol asteptau cu incredere momentul in care Anglia isi va regasi "bunele obiceiuri de altadata, veselia de altadata si firea buna de altaAZdata". Totusi, chiar in ochii cavalerilor si a celor neutri, armata dupa modelul nou reprezenta ordinea. Daca, dupa ce a iesit victorioasa, ar fi aratat oareAZcare moderatie, ar fi fost intampinata cu un asentiAZment [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Armata impotriva Parlamentului - Anglia

Desi infranti, multi dintre partizanii lui Carol asteptau cu incredere momentul in care Anglia isi va regasi "bunele obiceiuri de altadata, veselia de altadata si firea buna de altaAZdata". Totusi, chiar in ochii cavalerilor si a celor neutri, armata dupa modelul nou reprezenta ordinea. Daca, dupa ce a iesit victorioasa, ar fi aratat oareAZcare moderatie, ar fi fost intampinata cu un asentiAZment aproape unanim. Din nefericire ea astepta ca triumful sa aduca o era noua.

Armata era forAZmata in majoritate din independenti si sectari, oameni pasionati, inspirati, fiecare fiind un predicator si un profet, toti democrati care, dupa ce i au dat peste cap pe cavalerii regalisti in lupte, nu mai respectau ierarhia bazata pe nastere. "In ochii ofiterilor lui Cromwell, lorzii englezi erau coloneii lui William Cuceritorul, baronii - maiorii sai, iar cavalerii - capitanii acestuia".

Si ce era parla-mentul fara armata? Ce autoritate avea el ca sa poata impune o noua biserica soldatilor invingatori care cereau libertatea credintei si care nu erau dispusi sa accepte nici presbiterianismul Westminsterului si nici anglicanismul Whitehallului?

II. Incoltit intre un popor conservator si o armata radicala, parlamentul nu intelegea nici poporul, nici armata. Ca orice adunare care ramane prea mult timp la putere, tindea sa devina o autocratie coAZlectiva. In orgoliul sau nebunesc, parlamentul se credea destul de puternic ca sa prigoneasca in aceAZlasi timp si pe anglicani si pe independenti. Pe gentilomii cavaleri ii atata in mod stangaci impoAZtriva noii biserici presbiteriene amenintandu i in bunurile lor, iar pe soldatii "capete rotunde" ameAZnintandu i in solda lor.

In lipsa lui Pym si a lui Hampden, parlamentul cel lung isi pierduse o calitate fara de care nimeni nu poate guverna si care se numeste simtul posibilului. A incercat mai intai sa trateze cu regele, pe care scotienii, obositi de cearta dintre englezi, il predasera parlamentului. I a facut lui Carol, prizonierul sau, nouasprezece proAZpuneri drept conditii de pace: trebuia sa accepte Covenant ul; sa desfiinteze episcopatul; sa cedeze parlamentului pe timp de douazeci de ani autoriAZtatea suprema asupra armatei si a marinei; sa in-gaduie parlamentului sa numeasca pe marii demniAZtari ai statului; si sa consimta la proscrierea unui mare numar de regalisti.

Carol nu se credea obligat sa joace cu cartile pe fata cu niste rebeli. EI nici nu refuza, nici nu accepta si continua sa negocieze cu Franta, cu Scotia, cu prezbiterienii impotriva independentilor, cu independentii impotriva presbiterienilor.III. Parlamentul, ca sa fi putut incheia un tratat valabil, ar fi trebuit sa dispuna de puterea reala. Or, puterea n o avea decat armata. Treizeci de mii de oameni, sub ordinele lui Fairfax si Cromwell, se intrebau cu neliniste ce soarta ii asteapta. Dorinta parlamentului era:

a) de a i lasa cat mai reAZpede la vatra, pastrand numai trupele necesare pentru serviciile de garnizoana si pentru o campanie in Irlanda pe care dezordinele din acea tara o faceau din ce in ce mai necesara; b) sa i pastreze pe ofiAZterii presbiterieni si sa i elibereze pe independenti, care i pareau suspecti;

c) sa nu plateasca restantele de solda. Cromwell, parlamentar si soldat in acelasi timp, dar mai mult soldat decat parlamentar, era foarte nelinistit de ura pe care o vedea crescand la Westminster impotriva armatei. El nu intelegea cum parlamentul poate refuza invingatorilor dreptul de a fi crestini in felul in care intelegea fiecare, cand ei luptasera tocmai in scopul obtinerii acestui drept.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.