Armament nuclear

1x punct

categorie: Fizica

nota: 9.25

nivel: Gimnaziu

Fisiunea nucleara cunoscuta si sub denumirea de fisiune atomica, este
un proces in care nucleul unui atom se rupe in doua sau mai multe nuclee
mai mici, numite produsi de fisiune si, in mod uzual, un numar oarecare de particule individuale. Asadar, fisiunea este o forma de transmutatie
elementara. Particulele individuale pot fi neutroni, fotoni (uzual sub forma de raze gamma) [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Armament nuclear

Fisiunea nucleara cunoscuta si sub denumirea de fisiune atomica, este
un proces in care nucleul unui atom se rupe in doua sau mai multe nuclee
mai mici, numite produsi de fisiune si, in mod uzual, un numar oarecare de particule individuale. Asadar, fisiunea este o forma de transmutatie
elementara. Particulele individuale pot fi neutroni, fotoni (uzual sub forma de raze gamma) si alte fragmente nucleare cum ar fi particulele beta si particulele alfa.

Fisiunea elementelor grele este o reactie exoterma si poate sa elibereze cantitati substantiale de energie sub forma de radiatii gamma si energie cinetica a fragmentelor (incalzind volumul de material in care fisiunea are loc). Fisiunea nucleara este folosita pentru a produce energie in centrale de putere si pentru explozii in armele nucleare.

Fisiunea este utila ca sursa de putere deoarece unele materiale, numite
combustibil nuclear, pe de o parte genereaza neutroni ca jucatori" ai
procesului de fisiune si, pe de alta parte, li se initiaza fisiunea la impactul cu (exact acesti) neutroni liberi.

Fuziunea nucleara este procesul prin care doua nuclee atomice
reactioneaza pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masa mai
ridicata) decat nucleele initiale. Ca urmare a fuziunii se produc si alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau raze alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni). Fuziunea nucleara este sursa principala de energie in stelele active. Fuziunea nucleara ar putea deveni o sursa de energie practic nelimitata (si ecologica) atunci cand reactoarele de fuziune (care in prezent se afla in faza experimentala si nu produc inca un surplus net de energie) vor deveni viabile din punct de vedere tehnologic si economic.

Armele in istorie...
Armele nucleare s-au folosit impotriva oamenilor doar de doua ori, si anume in jurul incheierii celui de-al doilea razboi mondial, cand SUA au aruncat cate o singura bomba atomica cu fisiune asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki. Primul eveniment a avut loc in dimineata zilei de 6 august 1945, cand Statele Unite ale Americii au aruncat un dispozitiv tip pistol, cu uraniu, cu codul "Little Boy" (Baietelul), asupra orasului Hirosima.

Al doilea eveniment a avut loc dupa trei zile, la 9 august 1945, cand un dispozitiv tip implozie, cu plutoniu, cu codul "Fat Man" (Grasul), a fost aruncat asupra orasului Nagasaki. Norul, sau "ciuperca" acestei bombe s-a inaltat mai mult de 18 kilometri deasupra hipocentrului exploziei. Folosirea acestor 2 bombe, din care a rezultat moartea imediata a aproximativ 100.000 - 200.000 de oameni (majoritatea civili) si chiar si mai multi cu trecerea timpului, a fost si ramane controversata.

Criticii spun ca a fost un act de omucidere in masa inutil, in timp ce altii sunt de parere ca de fapt s-a limitat numarul de victime de ambele parti prin grabirea sfarsitului razboiului si evitarea unor lupte sangeroase pe teritoriul Japoniei; de asemenea se aduce argumentul reducerii inaintarii sovietice (si comuniste) in Asia drept una din consecintele acestor bombe.

De atunci pe Pamant au fost detonate peste2.000 de arme nucleare cu scop de testare si demonstrare a scopurilor lor. Pe langa folosirea lor ca arme, explozivele nucleare au fost testate si folosite si pentru diverse scopuri nemilitare. Astfel, in Uniunea Sovietica, ele au fost folosite in minerit si la construirea de canale, minimalizanu-se efectul pe termen lung.

Proiectul Manhattan...
In1 93 9, Albert Einstein a expediat o scrisoare presedintelui american
Franklin Roosevelt, avertizindu-l despre amenintarea pe care o va aduce
cu sine noua descoperire. La putin timp dupa ce Statele Unite au intrat in Cel De-al Doilea Razboi Mondial, guvernul american a decis sa initieze Proiectul Manhattan care trebuia sa aiba ca rezultat realizarea bombei atomice.

Oamenii de stiinta angajati in acest proiect au inceput sa obtina
primele succese. La sfirsitul anului 1942 laureatul italian al Premiului
Nobel, Enrico Fermi, si colaboratorii sai au facut prima demonstratie
despre reactia in lant, intr-un laborator subteran al Universitatii din
Chicago.

Proiectul Manhattan a demarat, apoi asigurindu-se facilitatile
necesare pentru cercetarea in domeniul nuclear si foarte curind au aparut primele rezultate. Primul reactor cu plutoniu a devenit operativ in luna noiembrie a anului 1943, in localitatea Oak Ridge, Tennessee.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.