Arivistul in literatura romana

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

Dand dovada de o ambitie nemasurata, el viseaza, dupa ce obtine rangul de mare stolnic si "functiunea ispravniciei de straini", sa ajunga pana in varful piramidei sociale, caci ce folos ar fi avut avutia pentru dansul, daca i-ar fi lipsit acea pozitiune sociala, care ar fi putut sa-i deschida usile boierilor celor mari si sa-l faca egal cu dansii". Orgoliul si vanitatea nemasurata il fac sa viseze[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arivistul in literatura romana

Dand dovada de o ambitie nemasurata, el viseaza, dupa ce obtine rangul de mare stolnic si "functiunea ispravniciei de straini", sa ajunga pana in varful piramidei sociale, caci ce folos ar fi avut avutia pentru dansul, daca i-ar fi lipsit acea pozitiune sociala, care ar fi putut sa-i deschida usile boierilor celor mari si sa-l faca egal cu dansii". Orgoliul si vanitatea nemasurata il fac sa viseze obtinerea puterii politice, a celor mai multe demnitati ale tarii, ravnind, manat de aspiratiile sale nelimitate, la functia de caimacan al Craiovei si chiar sa fie domn.

In opozitie cu cei doi se afla Stanica Ratiu si Lica Trubadurul a caror efort de parvenire este recompensat doar in final. Stanica este un avocat fara procese, a carui energie, febrilitate nu se consuma in munca, el circula in deferite medii, afla, stie totul, asteapta "ceva" care sa-i modifice modul de viata peste noapte, sa-l imbogateasca. Acest "ceva" care ii va modifica existenta il intrezareste in averea mosului Costache, caruia furandu-i banii ii provoaca moartea fara sa aiba vreo remuscare.

Vazandu-se om instarit el intra in politica este chiar prefect intr-o scurta guvernare, detinand si un Block-haus pe bulevardul Take-Ionescu. Lica la randul lui desi are unele incercari de parvenire inca din timpul razboiului, cand lucrand la serviciul de aprovizionare colaboreaza fara scrupule cu inamicul, isi incepe ascensiunea odata cu angajarea sa de catre Ada Razu ca muncitor pentru grajdurile sale cu cai de rasa. Astfel el devine de la baiatul "nostim", umil si obraznic, cu aerul unui "tangau", "domnul bine ca la cinematograf", gentlemenul in haine negre, viitorul candidat al unei fractiuni politice conservatoare la deputatia Bihorului, snobul care isi schimba chiar si numele in Basile Petresco, nume adaptat noii pozitii sociale pe care o detinea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.