Aristotel

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Vasta opera a lui Aristotel a fost scindata dupa mai multe criterii. Cel mai vechi se bazeaza pe marturia lui Plutarh, care a transmis un schimb de scrisori intre Aristotel si Alexandru Macedon, scrisori din care reiese faptul ca opera lui Aristotel era scindata in doua parti: texte interne-destinate elevilor si membrilor scolii (esoterice), respectiv texte destinate publicului (exoterice). Cicero[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aristotel

Vasta opera a lui Aristotel a fost scindata dupa mai multe criterii. Cel mai vechi se bazeaza pe marturia lui Plutarh, care a transmis un schimb de scrisori intre Aristotel si Alexandru Macedon, scrisori din care reiese faptul ca opera lui Aristotel era scindata in doua parti: texte interne-destinate elevilor si membrilor scolii (esoterice), respectiv texte destinate publicului (exoterice). Cicero, de asemenea, mentioneaza aceste doua tipuri de texte, spunand ca cele exoterice erau redactate definitiv, in timp ce textele esoterice au fost lasate in stadiul de notite.

1.Lucrari exoterice (publice)
Sunt lucrarile de tinerete, scrise in spiritul platonician, sub forma de dialoguri.
Toate s-au pierdut, cu exceptia unor fragmente reconstituite pe baza citarilor ulterioare. Autorii greci si romani de mai tarziu l-au mentionat si citat destul de des, astfel incat exista informatii suficiente pentur reconstituirea continutului si stilului lor.
Se pare ca stilul acestor opere era comparabil cu cel al dialogurilor platoniciene deoarece Cicero isi exprima admiratia si considera ca numai Platon poate rivaliza cu Aristotel pentru titlul de princeps philosophorum.

Din aceasta categorie s-au pastrat numai cateva titluti: „Sofistul”, „Banchetul”, „Despre retorica”, „Despre justitie”, „Despre poeti”, „Despre sanatate”, „Despre educatie”, „Despre placere”. Se poate observa cu usurinta ca majoritate sunt titluri identice cu cele ale unor dialoguri platoniciene si se presupune ca Aristotel a procedat astfel pentru a contribui la dezvoltarea doctrinei lui Platon in legatura cu temele respective, tot asa cum la randul lui, facuse insusi Platon fata de maestrul sau, Socrate.

2.Lucrari esoterice
Aceasta este categoria de lucrari aristotelice din care s-au pastrat pana la noi 47 din 200. Ele au fost clasificate in mai multe feluri, de-a lungul timpului. Dupa continut, ele se impart de obicei astfel:
•Lucrari de logica sau Organonul;
•Lucrari de filosofie teoretica („Fizica”, „Despre suflet”);
•Lucrari de stiinte naturale („Istoria animalelor”, „Despre partile animalelor”, „Despre cer”);
•Lucrari de filosofie moral-politica („Politica”, „Etica Nicomahica”)

Mai exista o clasificare ce tine cont de natura si autenticitatea textelor pastrate. Astfel lucrarile esoterice se impart in 3 categorii:
1.Tratate filosofice si stiintifice (majoritatea textelor care alcatuiesc corpusul).
2. Texte cu caracter de material ajutator (descrieri, note), nesistematizate sau neradactate definitv. Probabil nici nu aveau sa fie definitivate vreodata. Din aceasta categorie s-au pastrat Constitu■ia atenienilor si Istoria animalelor.
3.Colectie de intrebari si raspunsuri. I se atribuie lui Aristotel o colectie de intrebari si raspunsuri, numita Problemata, probabil destinata unor discutii de tip seminar, in cadrul carora maestru adresa o intrebare de tipul: „Oare de ce?”, iar elevii trebuiau sa mediteze asupra ei si sa formuleze un raspuns de tipul: „Oare pentru ca...?”

Orice clasificare exterioara este insa relativa, existand texte aristotelice dificil de plasat in una sau alta din aceste tipologii. Sunt deja istorice disputele cu privire la Categorii (daca este un text de logica sau de ontologie), Despre suflet (daca trebuie considerat ca fiind un tratat de psihologie aristotelica sau unul de filosofie teoretica).
Explicatia este ca stilul tratatelor lui Aristotel nu este intotdeauna de o acuratete sistematica definitiva. Aristotel clasifica stiintele criterii metafizice obiectului lor de studiu. Astfel, cunoasterea se imparte in: teoretica, practica si poetica.

Activitatea intelectuala nu este suficienta. Oamenii nu sunt indivizi izolati. „Omul”, dupa cum spune Aristotel, „este din natura un animal social”. Aceasta remarca nu este un aforism facut la intamplare, ci o mostra de teorie biologica. „Animalele sociale sunt acelea care au o singura activitate in comun, asa sunt oamenii, albinele, furnicile si cocorii”. „Si aceasta insusire este caracteristica omului, spre deosebire de toate vietatile, asa ca singur el are simtirea binelui si a raului, a dreptului si a nedreptului si a tuturor celorlalte stari morale. Comunitatea unor fiinte cu asemena insusiri creeaza familia si Statul”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.