Aria tematica a nuvelei romanesti in sec.al-XIX-lea

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Dictionarele de specialitate (de ex,Boldan Emil(coordonator)," Dictionar de terminologie literara", Ed.Stiintifica,Bucuresti,1970 ; C.Fierascu , Gh. Ghita," Mic dictionar indrumator in terminologia literara" , Ed.Ion I. Creanga,Bucuresti,1979; Al. Sandulescu (coordinator,"Dictionar de termini literari" , Ed.Academiei,Bucuresti,1976) fac cum era si de asteptat,datorita specializarii stricte,distin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aria tematica a nuvelei romanesti in sec.al-XIX-lea

Dictionarele de specialitate (de ex,Boldan Emil(coordonator)," Dictionar de terminologie literara", Ed.Stiintifica,Bucuresti,1970 ; C.Fierascu , Gh. Ghita," Mic dictionar indrumator in terminologia literara" , Ed.Ion I. Creanga,Bucuresti,1979; Al. Sandulescu (coordinator,"Dictionar de termini literari" , Ed.Academiei,Bucuresti,1976) fac cum era si de asteptat,datorita specializarii stricte,distinctii multiple,castiga in concretete si nuanteaza.In consecinta, tema este acum conceputa,pentru a sintetiza diferitele definitii,ca determinand , alaturi de intentia autorului , structura operei (literare), fiind aspectul din realitate reflectat in opera,obiectul acesteia.

Realiatatea (ca tematizare) poate fi mediul geografic(natura reala sau imaginara), mediul social (real sau inventat: oras,sat,colectiv uman,familie), oamenii si evenimentele , faptele,gandurile,sentimnetele,visele lor,intr-un cuvant tot ce intereseaza omul sau este legat direct sau indirect de el.

Desigur putem vorbi de profunzime si de originalitate in definirea termenilor de care ne ocupam odata cu studierea lor in cadrul unei scoli literare (formalismul rus sau scoala de la Praga,de pilda) sau in opera unor cercetatori avizati,care intreprind o abordare completa a fenomenulkui literar (cum ar fi Wolfgang Kaiser , " Opera literara" , Editura Univers , Bucuresti,1979).

Pentru V.B. Skolvski si pentru formalistii rusi,in general,cum remarca B.M.Eihenbaum (" Teoria " in " Ce este literatura? Scoala formala rusa" , Ed. Univers,Bucuresti,1983). " stabilirea diverselor modalitati de organizare a subiectului (]n trepte,paralelismul , incadrarea, insirarea si altele) a determinat distinctia intre procedeele constructive si elementele care alcatuiesc materialul - fibula,selectia motivelor,eroilor,ideilor,etc."

(s.n.,I.I.). Deosebirea fata de traditie vine din demersul de " a stabili unitatea procedeelor de constructie intr-o mare diversitate de materiale ' , deoarece " vechea stiinta opera exclusive cu materialul , dar il considera continut ,restul fiind transferat in domeniul formei exterioare care intersa doar pe amatorii de literatura sau chiar pe nimeni" (op.cit.,p.52).Alte distinctii sklovskiene ne ajuta delimitam atributele individualizarii temei intre conceptele analizei stiintifice a prozei.In finalul studiului " Tristram Shandi si teoria rom,anului" (1921), el formuleaza deosebirea dintre subiect si fabula: " Foarte adesea oamenii confunda conceptual de subiect,cu descrierea evenimemtelor ,adica cu ceea ce eu as propune sa se numeasca in mod conventional fabula.

In fond,fabula nu reprezinta decat materialul necesar pentru structurarea subiectului" ; si cum conchide acelasi B.M.Eihenbaum , astfel, "chestiunea modului de a analiza proza a fost scoasa din punctual mort in care se afla. S-a stabilit diferenta dintre conceptul de subiect , privit ca modalitate de constructie si conceptul de fabula considerat ca material..." ( s.n.,I.I.), (op.cit.p.54). C ear mai reprezenta tema intre aceste consideratii?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.