Arhivele Statului din Romania - 164 de ani de la infiintare

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Dupa descoperirea pergamentului si apoi a hartiei s-ar putea vorbi de arhive propriu-zise. Raspandirea lor este extinsa la o mare diversitate de creatori: cancelarii imperiale, regale sau voievodale, unitati administrative si militare, persoane fizice, s.a.Desigur, aceasta are valabilitate universala deci inclusiv pentru spatiul romanesc.In tara noastra, Institutia Arhivelor Statului de la infiint[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhivele Statului din Romania - 164 de ani de la infiintare

Dupa descoperirea pergamentului si apoi a hartiei s-ar putea vorbi de arhive propriu-zise. Raspandirea lor este extinsa la o mare diversitate de creatori: cancelarii imperiale, regale sau voievodale, unitati administrative si militare, persoane fizice, s.a.Desigur, aceasta are valabilitate universala deci inclusiv pentru spatiul romanesc.In tara noastra, Institutia Arhivelor Statului de la infiintare si-a asumat responsabilitatea de a concentra, pastra si valorifica potrivit legislatiilor existente inca de la constituire, documentele de certa valoare istorica si practica.

In 1830 s-a trecut la reorganizarea pe baze moderne a institutiilor administrative ale Tarii Romanesti si Moldovei pe baza Regulamentelor Organice, prin infiintarea a sase ministere: interne, finante, secretariatul de stat (externe), culte, justitie si razboi (aparare). Astfel, anexa A - 22 - a Ministerului Trebilor din Launtru, denumirea initiala a Ministerului de Interne, prevedea constituirea Arhivelor Statului din Tara Romaneasca la Bucuresti cu legislatia de rigoare, pentru ca la 1 ianuarie 1832 sa se infiinteze Arhivele Statului din Moldova, la Iasi.

Dupa Unirea de la 1859, odata cu unificarea administrativa, la 1862, ia nastere Directia Generala a Arhivelor Statului din Romania cu sediul la Bucuresti. Dupa infaptuirea statului unitar, la 1 decembrie 1918, Arhivele Statului vor cuprinde si pe cele ale Transilvaniei si Basarabiei.

S-a trecut apoi la constituirea unitatilor subordonate in teritoriu, Filiala judetului Covasna fiind una dintre acestea. La conducerea institutiei centrale s-au perindat personalitati de exceptie ale culturii nationale precum Ion Heliade-Radulescu, Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Dimitrie Onciul, A. D. Xenopol, Aurelian Sacerdoteanu etc.

In anumite perioade Arhivele statului au avut la conducere si cadre militare active. Multe zeci de metri liniari de material arhivistic s-au ordonat, inventariat, studiat, acestea constituind izvoare istorice primare, deci de baza in alcatuirea sintezelor cuprinse in mii de volume.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.