Arhivele Nationale si societatea romaneasca

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Ca administrator unic al Fondului Arhivistic National din judet, Arhivele Nationale - Directia Judeteana Covasna a intreprins demersuri insistente (si consistente!) in scopul sporirii tezaurului arhivistic din pastrare prin preluari de la unele unitati ale administratiei publice locale. S-a reusit aceasta actiune la primariile orasenesti Covasna si Intorsura Buzaului si la primaria comunei Haghig,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhivele Nationale si societatea romaneasca

Ca administrator unic al Fondului Arhivistic National din judet, Arhivele Nationale - Directia Judeteana Covasna a intreprins demersuri insistente (si consistente!) in scopul sporirii tezaurului arhivistic din pastrare prin preluari de la unele unitati ale administratiei publice locale. S-a reusit aceasta actiune la primariile orasenesti Covasna si Intorsura Buzaului si la primaria comunei Haghig, in timp ce la primariile comunale Sita Buzaului si Barcani aceasta actiune se afla in faza de finalizare.

Desigur s-au avut in vedere documentele ce apartin Fondului Arhivistic National, detaliate in art. 2 din Legea Arhivelor Nationale(16/1996).
Reusita ni se pare remarcabila cu atat mai mult cu cat nu dispuneam de fonduri arhivistice pentru Intorsura Buzaului, Barcani si Sita Buzaului, precum si datorita faptului ca factorii de conducere de la institutiile in cauza au deslusit ratiunea de a fi a Fondului Arhivistic National, a tezaurului arhivistic, memoria comunitatii ce se va transmite urmasilor prin mijlocirea institutiei Arhivelor.
Este notoriu faptul ca atat timp cat am functionat in casa cu arcade aceste preluari erau irealizabile.

In cazul comunelor Barcani si Sita Buzaului este de evidentiat ca s-a reusit depasirea unor restante in ce priveste ordonarea, inventarierea si selectionarea documentelor. Ca si la Covasna sau Intorsura Buzaului, s-a dovedit (din punct de vedere al arhivelor) ca intr-adevar omul sfinteste locul! Deci se poate!Regretabila este tratarea la unele institutii a acestui domeniu ca o activitate prea putin importanta. Exista primarii comunale (dar nu numai) in care evidenta documentelor ce apartin Fondului Arhivistic National este inca inexistenta!

Este situatia de la primariile Cernat si Zabala de pilda, de altfel sanctionate contraventional de institutia noastra conform art. 29 din Legea 358/2002 ce completeaza Legea Arhivelor Nationale din 1996. Subiectii responsabili de deficientele semnalate au recunoscut realitatea faptului contraventional si au achitat amenzile stabilite.
De prin anii '90 incercam sa obtinem inventarele detinute de Primaria Valcele. Am intensificat aceste demersuri la inceputul anului 2001, cand noul local al institutiei noastre se afla in faza finala de executie (s-a inaugurat in 2002). Rezultatul - esec total!

Din februarie 2001 s-a reusit doar mutarea arhivei comunei intr-un loc mai potrivit, ceea ce este desigur o chestiune pur administrativa sau gospodareasca si nu era neaparat necesar sa se intervina de la o institutie judeteana. Dar, din anul de referinta 2001, nu s-a reusit inventarierea si selectionarea a nici unui metru liniar de arhiva! Nu au fost pregatite pentru depunere la Arhivele Nationale nici un dosar! Daca din 2001 pana la 16 iunie 2003

- ultimul termen stabilit de noi - s-ar fi inventariat lunar un metru liniar de arhiva, actiunea ar fi fost incheiata cu prisosinta. Si nu ar fi fost un efort din partea domnului primar sa urmareasca "activitatea" comisiei numite prin dispozitia primarului tocmai de dansul. Numita dar nu si controlata sau atentionata, dupa caz.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.