Arhivele Nationale Directia Judeteana Covasna - in casa noua

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In primele doua decenii de activitate, preocuparea de baza a constat in prelucrarea materialului arhivistic in conditiile legislatiei din acea etapa, in special de la unitatile administrative (raion, primarii, comune), de cultura, de invatamant, din justitie, precum si de la unele unitati economice. De asemenea, unele fonduri si colectii au fost preluate prin transfer de la Muzeul Raional (in prez[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhivele Nationale Directia Judeteana Covasna - in casa noua

In primele doua decenii de activitate, preocuparea de baza a constat in prelucrarea materialului arhivistic in conditiile legislatiei din acea etapa, in special de la unitatile administrative (raion, primarii, comune), de cultura, de invatamant, din justitie, precum si de la unele unitati economice. De asemenea, unele fonduri si colectii au fost preluate prin transfer de la Muzeul Raional (in prezent Muzeul National Secuiesc), precum si de la alte culte. Astfel s-a ajuns la un numar de 533 de fonduri si colectii arhivistice ce insumeaza cca. 4000 metri liniari.

Prin valoare, continut, cele de mai sus apartin fara indoiala, patrimoniului national. Colectia de registre parohiale (1696-1950), cuprinzand cultele ortodox, greco-catolic, romano-catolic, reformat, unitarian, prezinta ansamblul vietii spirituale si complexitatea acesteia. In plus, documentele referitoare la cultul ortodox atesta si situatia populatiei romanesti supusa asimilarii etnico-religioase, fiind emise in parohii romanesti disparute azi si ramase doar in memoria arhivelor. Sunt, de astfel, si singurele marturii documentare din epoca feudala si moderna emise in limba romana.

Dupa 1990, indeosebi, problematica comunitatii romanesti in epoca medievala si moderna, precum si cea a perioadei interbelice, deosebit de complexe si mai putin evidentiate anterior, au constituit obiectivul central in domeniul activitatii de valorificare a documentelor de arhiva. In ce priveste comunitatea maghiara, documente de relevanta ale acesteia au fost publicate in volumul Minoritatile nationale din Romania (1918-1925), editat de Arhivele Nationale ale Romaniei.

Directia Judeteana Covasna este prezenta cu materiale in publicatii de prestigiu, precum "Arhiva Romaneasca" (Informatii din documente locale privind cauza nationala la romanii din Trei Scaune), Colectia "Pro Patria", editata de Directia de Cultura si Sport a Ministerului de Interne (specificul documentelor de patrimoniu detinute de Arhivele Statului Covasna), si se numara printre colaboratorii celui de-al doilea volum Minoritatile nationale din Romania (1925-1931).

Documentele din epoca moderna si contemporana reprezinta aproximativ trei patrimi din total. Materialul arhivistic preluat de-a lungul timpului este divers, atat in ceea ce priveste specificul creatorului, cat si al limbii in care este redactat, intr-un segment de timp istoric cuprins intre secolele XIV-XX. O parte din documentele detinute de Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale sunt emise in limba maghiara, cu exceptia celor din perioada interbelica (pentru institutiile administrative, mai ales) si a celor apartinand cultului ortodox, emise in limba romana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.