Arhitectura populara din Romania pana in secolul al XIX-lea

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Facultate

Trebuie amintit, totusi ca arhitectura populara nu a fost una exclusiv de lemn. Alaturi de lemn, piatra a fost folosita din cele mai vechi timpuri, si in acest sens este suficient sa amintim ansamblul arhitectural de piatra din Muntii Orastiei sau constructiile din zona pontica. Alaturi de piatra, ca materie prima a fost folosit si pamantul, la constructia de case, sub diferite forme: paianta, pam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhitectura populara din Romania pana in secolul al XIX-lea

Trebuie amintit, totusi ca arhitectura populara nu a fost una exclusiv de lemn. Alaturi de lemn, piatra a fost folosita din cele mai vechi timpuri, si in acest sens este suficient sa amintim ansamblul arhitectural de piatra din Muntii Orastiei sau constructiile din zona pontica. Alaturi de piatra, ca materie prima a fost folosit si pamantul, la constructia de case, sub diferite forme: paianta, pamant batut sau vaiuga. Urmarind o repartitie teritoriala a folosirii diferitelor materiale de constructii la nivelul intregii tari observam ca harta materialelor si tehnicilor de constructie pana in secolul XVIII-XIX nu se infatiseaza sub forma de inele concentrice:

zona constructiilor de nuiele impletite din centrul Podisului Transilvaniei este inconjurata de amplul inel al constructiilor din barne din lemn prin tehnica blockbau, inel ce acopera toti versantii interiori si exteriori ai lantului carpatic, prelungindu-se mult si in zonele de dealuri intra si precarpatice. La randul lui acest inel este marginit la exterior de cel al constructiilor de impletituri de nuiele terminandu-se spre frontierele tarii cu zonele arhitecturii de pamant. Succesiunea acestor inele este cea a descresterii reliefului dinspre munti si dealuri spre campii. Zonele cu constructii din piatra apar insular in toate zonele tarii.60

Toate aceste materiale au fost folosite in constructii atat separat (constructii numai din lemn, piatra, lut, nuiele) cat si impreuna: piatra la temelie si lemn la restul constructiei sau prezenta lutului sub forma de groase lipituri peste peretii de lemn, nuiele dand, pe de o parte constructiilor romanesti originalitate, iar pe de alta parte au indus in eroare cuceritorii straini afirmand ca teritoriul romanesc intra in aria arhitecturii de pamant.

Dintre cele doua tipuri de tehnica constructiva in lemn folosite in Europa: cea a cununilor de barne orizontale, blockbau, si cea a unui schelet de lemn umplut cu diverse materiale, fackwerk, prima este cea mai raspandita chiar dominanta in Romania. In schimb, in Romania apare tehnica nuielelor impletite intalnita pe mari suprafete atat in centrul Transilvaniei cat si in inelul exterior, in zona de campie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.