Arhitectura in Mesopotamia - ziguratul

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Gimnaziu

Cele mai vechi monumente de arta din sudul Mesopotamiei,care s-au pastrat, dateaza de la inceputul mileniului IV i.e.n. (statuete de lut,vase pictate).In arta statului sumer, rolul de frunte l-a jucat arhitectura, principalul material de constructie fiind caramida cruda, mai rar arsa. Edificiile se inaltau pe un val artificial, pentru a fi izolate de solul umed; acest procedeu de constructie a dev[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhitectura in Mesopotamia - ziguratul

Cele mai vechi monumente de arta din sudul Mesopotamiei,care s-au pastrat, dateaza de la inceputul mileniului IV i.e.n. (statuete de lut,vase pictate).In arta statului sumer, rolul de frunte l-a jucat arhitectura, principalul material de constructie fiind caramida cruda, mai rar arsa. Edificiile se inaltau pe un val artificial, pentru a fi izolate de solul umed; acest procedeu de constructie a devenit caracteristic si arhitecturii de mai tarziu din Asia anterioara.

Cladirile aveau, de obicei, un plan dreptunghiular, iar principala parte a caselor sumeriene era curtea interioara, descoperita, in jurul careia se dezvoltau incaperile de locuit.Tipul de plan format in aceasta epoca a stat la baza aproape tuturor constructiilor din sudul Mesopotamiei.Templul de la El-Obeid, inchinat zietei fertilitatii, Ninhursag, poate servi drept model de arhitectura monumentala sumeriana. Peretii soclului in terasa si ai sanctuarului erau prevazuti cu rezalituri verticale.

In arhitectura templului s-au folosit coloanele incrustate cu piatra colorata si cu sidef,iar decoratia edificiului prezenta,pe langa incrustarea peretilor, sculptura din lemn acoperita cu foi de arama batuta si frize in mosaic, din sidef si ardezie.Mozaicul si sculptura in arama completau in mod organic arhitectura templului Arta din perioada akkadiana se distinge prin tendinta de a reda intr-un mod mai verific fenomenele din lumea reala. Cea mai buna opera de arta akkadiana, cel putin originala, este "Stela biruintei regelui Naram-Sin", care povesteste despre victoria acestuia asupra triburilor muntene.

Trasatura de stil distinctiva, noua si fundamentala, a acestei stele, o constituie unitatea si claritatea compozitiei. Sapaturile de la Ur, care la sfarsitul mileniului III i.e.n. era capitala statului si avea o populatie numeroasa, permit formarea unei idei asupra aspectului unui oras Sumerian din perioada de formare a monarhiei despotnice sclavagiste. In centrul lui se afla cetatea, in care erau centrate palatul, principalele temple si cladiri oficiale, iar imprejur se dezvolta orasul, aparat cu ziduri si cu un mare val. Deosebit de interesant este ziguratul din Ur care domina orasul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.