Arhitectura gotica in Transilvania

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Spre deosebire de edificiile romanice monumentele gotice sunt inalte, zvelte, mult alungite, aparent fragile desi foarte rezistente prin scheletul ferm al cladirii mai mult decat prin masivitatea peretilor. In interior aceste constructii au stalpi inalti si puternici care maresc impresia de eleganta sobra pe care o lasa intraga cladire . De la exterios o biserica gotica prezinta aspectul unei dant[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhitectura gotica in Transilvania

Spre deosebire de edificiile romanice monumentele gotice sunt inalte, zvelte, mult alungite, aparent fragile desi foarte rezistente prin scheletul ferm al cladirii mai mult decat prin masivitatea peretilor. In interior aceste constructii au stalpi inalti si puternici care maresc impresia de eleganta sobra pe care o lasa intraga cladire . De la exterios o biserica gotica prezinta aspectul unei dantelarii de piatra , in care deschiderile predomina asupra plinurilor zidariei .

In arhitectura gotica s-au construit mai intai monumente religioase, catedrale , biserici unde isi avea sediul un episcop . Catedralele gotice aveau una sau mai multe nave, comunicand intre ele datorita lipsei peretilor, inlocuiti de stalpi. Usile de intrare (portalele) erau frumos impodobite cu sculpturi si cu statui. Aceste portaluri , foarte adancite in fatade, corespundeau fiecare unei nave.
Elementele caracteristice stilului gotic sunt: boltile pe ogive, arcurile frante, stalpii sau coloanele si contrafortii.

Ogivele sunt arcuri de sprijin dispuse in cruce, folosite la construirea boltilor gotice, pentru a le mari rezistenta. Ogivele se construiesc din boltari cu profil normal, formand un schelet pe care se aseaza zidaria boltii. Ultimul boltar, cel din centru , se numeste cheie de bolta .Arcul frant a fost folosit pentru ca este mai usor de construit, impingerile lui laterale sunt mai reduse si pentru ca el este mai rezistent decat arcul semicircular . Privita de jos in sus, bolta gotica nu mai apare continua, ca cele semicilindrice romanice , ci impartita in triunghiuri de diferite marimi .

La constructiile gotice s-au folosit contraforti ca sa mareasca rezistenta zidurilor navelor laterale, acolo unde greutatea acoperisului cladirii apasa mai mult. Contrafortii au doua sau mai multe trepte iar pe masura ce se inalta, se ingusteaza . Bolta navei centrale, mai inalta decat navele laterale , se leaga de peretii exteriori ai cladirii , sprijinindu-se in contraforti prin niste arcuri mari , numite arcuri butante , scoase pe deasupra acoperisului navelor laterale . Astfel greutatea boltii centrale a cladirii poate fi mai usor sustinuta, fara ca biserica sa fie primejduita de inaltimea si greutatea culmilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.