Arhitectura formatiunilor statale dintre Dunare si Carpati

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Acest tip de biserici de plan trilobat din T. R. , cu o turla pe naos , al grupului Vodita-Tismana -Cozia, vor avea cea mai importanta influienta asupra arhitecturii sec. al XVI-lea si a epocilor urmatoare: bis. Ostrov, Stanesti si Bolnita Coziei (jud. Valcea), bis. Curtea veche din Bucuresti, bis. din Calui (Romanati) si Marcuta (Ilfov), si multe alte biserici din sec. al XVII- XVIII- lea. La bi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhitectura formatiunilor statale dintre Dunare si Carpati

Acest tip de biserici de plan trilobat din T. R. , cu o turla pe naos , al grupului Vodita-Tismana -Cozia, vor avea cea mai importanta influienta asupra arhitecturii sec. al XVI-lea si a epocilor urmatoare: bis. Ostrov, Stanesti si Bolnita Coziei (jud. Valcea), bis. Curtea veche din Bucuresti, bis. din Calui (Romanati) si Marcuta (Ilfov), si multe alte biserici din sec. al XVII- XVIII- lea. La bisericile Strambeanu (Dambovita), Surpatele (Valcea), Coltea( Bucuresti), Aninoasa (Muscel), Stavropoleas (Bucuresti) apare in fata un pridvor pe salpi.

Al treilea tip, cu influienta balcanica, careia ii datoram numai biserica Cotmeana (1377, construita sub predecisorii lui Mircea cel Batran , Radu I si Dan I) executata concomitent cu manastirea Tismana. Monument mic, format dintr-o singura nava dreptunghiulara , boltita cilindric si terminata spre rasarit cu un altar semicircular, iar spre apus apare un prodvor cu arcade (absidele au fost adaugate ulterior). Acest plan se apropie de planul bisericii de la Turnu-Severin .

Decorul exterior este exclusiv din caramida aparenta , fatadele sunt decorate cu firide inalte ale caror arhivolte sunt impodobite cu discuri smaltuite si divers colorate cu un diametru de 8-9 cm, procedeu larg intalnit in arhitectura bisericilor din Tarnova in sec. XVII-XVIII-lea . Acest tip este arhaic si nu a avut influiente deosebite asupra epocilor urmatoare.

Al patrulea tip descris de N. Ghica- Budesti, reprezinta tipul lui Neagoe Basarab, influient de scoala Muntelui Athos, careia ii datoram biserica manastirii Snagov (atestata documentar la 1408 in timpul lui Mircea cel Batran, reconstruita de Matei Basarab la 1512). Planul bisericii este intocmai ca cel de la sfantul munte, si intruneste planul central al tipului de la Curtea de Arges (cei patru stalpi izolati) la care se adauga absidele tipului Cozia si naos constantinopolitan.

La aceste elemente se adauga un pridvor , ceea ce reprezinta un element nou , care va fi preluat in mai toate cazurile ulerioare. Alta caracteristica a acestui tip: existenta a doua turle principale, una pe naos, alta pe pronaos sau pe pridvor (eventual alte turle mai mici). Decorul exterior este din caramida aparenta.

Acest tip a influientat mai putin arhitectura secolelor ce au urmat: pridvorul vechii Mitropolii din Targoviste unde regasim cei patru stalpi izolati in interior , si arcade deschise pe trei laturi; pridvorul bisericii Radu- Voda din Bucuresti, pronaosul bisericii Mari ai manastirii Vacaresti (cei patru stalpi interiori pe care se ridica turla).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.