Arhitectura de securitate a lumii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Pentru un timp, acordurile si intelegerile au functionat cel putin pentru evolutiile politice din Romania si Grecia. Churchill a ordonat trupelor britanice sa suprime rezistenta armata a stangii impotriva Casei Regale de la Atena iar Stalin a lasat ca fidelii lui discipoli greci - comunistii - sa fie masacrati de soldatii generalului Scobie. Cand Stalin a intervenit, prin Visinski, la Bucuresti pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhitectura de securitate a lumii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial

Pentru un timp, acordurile si intelegerile au functionat cel putin pentru evolutiile politice din Romania si Grecia. Churchill a ordonat trupelor britanice sa suprime rezistenta armata a stangii impotriva Casei Regale de la Atena iar Stalin a lasat ca fidelii lui discipoli greci - comunistii - sa fie masacrati de soldatii generalului Scobie. Cand Stalin a intervenit, prin Visinski, la Bucuresti pentru a impune un guvern total aservit Moscovei, Churchill era "foarte preocupat ca nu cumva U.J. [1] sa ne reproseze incalcarea intelegerii noastre" si transmite reprezentantilor britanici in Romania instructiuni "sa nu se dezvolte acolo un front politic antirus."

1;124) Analiza evenimentelor demonstreaza ca intre Londra, Washington si Moscova n-au existat in acest moment crize de comunicare. Acestea s-au produs in tarile careeaza ca intre Londra, Washington si Moscova n-au existat in acest moment crize de comunicare. Acestea s-au produs in tarile careeaza ca intre Londra, Washington si Moscova n-au existat in acest moment crize de comunicare. Acestea s-au produs in tarile careeaza ca intre Londra, Washington si Moscova n-au existat in acest moment crize de comunicare. Acestea s-au produs in tarile careeaza ca intre Londra, Washington si Moscova n-au existat in acest moment crize de comunicare.

Acestea s-au produs in tarile care valabila si o vom considera intodeauna ca o responsabilitate comuna pentru cele trei guverne. Declaratia de la Potsdam a reafirmat-o in cazul Romaniei, Bulgariei si Ungariei. Aceasta declaratie a fost interpretata gresit de tanarul rege Mihai I care a luat-o ca pe un indemn pentru inlocuirea guvernului adus la putere de Stalin, la 6 martie 1945, si a actionat in consecinta. Pentru partidele istorice, potrivit unei note a S.S.I. din 10 august 1945, aceasta declaratie a insemnat o crestere a optimismului si a sperantelor in revenirea la regulile democratice.

Pentru guvernul dr. Petru Groza declaratia presedintelui american a avut o alta semnificatie, deoarece de la "stapanii de la Kremlin" a primit prin generalul Susaikov, membru al Comisiei Aliate de Control (Sovietice) din Romania, "cheia" mesajului si a fost asigurat ca "nu i se poate intampla nimic". Prin urmare, la cererea de demisie, primul ministru dr. Petru Groza i-a raspuns sefului statului, regele Mihai I, ca "guvernul sau nu a fost niciodata mai puternic ca acum si se bucura de tot sprijinul din partea sovieticilor" (4;21) si ca nu demisioneaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.