Arhetipurile si inconstientul colectiv

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Cei care resping teoria arhetipurilor nu sunt deloc impresionati de descoperirea unor teme similare in mituri provenite din diferite zone ale lumii, sustinand ca migratia populatiilor si difuziunea culturala explica lucrul acesta la fel de bine ca predispozitia innascuta. Jung a incercat sa combata aceasta interpretare atragand atentia asupra aparitiei spontane a acelorasi teme in visele, halucina[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arhetipurile si inconstientul colectiv

Cei care resping teoria arhetipurilor nu sunt deloc impresionati de descoperirea unor teme similare in mituri provenite din diferite zone ale lumii, sustinand ca migratia populatiilor si difuziunea culturala explica lucrul acesta la fel de bine ca predispozitia innascuta. Jung a incercat sa combata aceasta interpretare atragand atentia asupra aparitiei spontane a acelorasi teme in visele, halucinatiile si maniile unor pacienti necultivati, care nu avusesera ocazia sa le intalneasca in viata lor diurna: "s-au observat mitologeme tipice la indivizi care n-aveau in nici un caz cum sa detina cunostinte de felul acesta ".

Un exemplu pe care Jung il dadea adesea se referea la un pacient schizofrenic care-i spusese ca daca priveste spre soare cu ochii pe jumatate inchisi vede ca soarele are un falus si ca acest organ este sursa vantului. Peste cativa ani, Jung a descoperit din intamplare un text grecesc unde era descrisa o imagine aproape identica. Pacientul era o persoana neinstruita care, chiar daca ar fi putut intelege textul, n-ar fi avut acces la el, textul fiind publicat dupa internarea lui in spital unde nu exista acest gen de literatura.

Aceasta teorie poate fi formulata, in fond, sub forma unei legi psihologice: ori de cate ori se constata ca un fenomen este caracteristic pentru toate comunitatiile umane, el este expresia unui arhetip al inconstientului colectiv. Nu poti demonstra ca asemenea fenomene cu manifestare generala se datoreaza exclusiv factorilor arhetipali sau numai difuziunii culturale, pentru ca, foarte probabil, e vorba de contributia amandurora.Arhetipul poseda o dualitate fundamentala: este deopotriva structura psihica si structura nervoasa, este deopotriva "spirit" si "materie", astfel ca Jung a ajuns sa-l considere o preconditie esentiala tuturor evenimentelor psihofizice.

Jung a afirmat ca structurile arhetipale nu sunt fundamentale doar pentru existenta si supravietuirea tuturor organismelor vii, ci si ca ar fi totodata legate de structurile care controleaza comportamentul materiei anorganice.Fie ca suntem sau nu convinsi de aplicarea teoriei jungiene a arhetipurilor in zonele cele mai ezoterice ale experientei umane, e greu sa negam ca este vorba de o idee avand implicatii profunde.

Daca, asa cum credea Jung, arhetipurile preconditioneaza intreaga existenta, atunci ele ar trebui sa se manifeste in realizari de tipul artei, stiintei si religiei , ca si in organizarea materiei organice si anorganice, fiind susceptibile sa ne ofere un punct de vedere capabil sa ne transforme modul in care intelegem toate aceste fenomene. Indiferent la ce ar mai putea duce ipoteza arhetipurilor, ea poate cel putin sa ofere o punte intre stiinta comportamentului si cea a mintii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.