Argumenteaza apartenenta la specia literara basm cult a unui text narativ studiat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Liceu

Basmele pot fi animaliere ("Capra cu trei iezi", de I. Creanga), nuvelistice ("Abu-Hasan" de I.L.Caragiale), fantastice ("Povestea lui Harap-Alb" de I. Creanga) etc.Basmul popular este o creatie anonima; drept urmare textul are mai multe variante si se transmite doar pe cale orala. Basmul cult are un autor cunoscut, deci textul, in forma scrisa, nu se schimba, ca in cazul "Povestii lui Harap-Alb".[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumenteaza apartenenta la specia literara basm cult a unui text narativ studiat

Basmele pot fi animaliere ("Capra cu trei iezi", de I. Creanga), nuvelistice ("Abu-Hasan" de I.L.Caragiale), fantastice ("Povestea lui Harap-Alb" de I. Creanga) etc.Basmul popular este o creatie anonima; drept urmare textul are mai multe variante si se transmite doar pe cale orala. Basmul cult are un autor cunoscut, deci textul, in forma scrisa, nu se schimba, ca in cazul "Povestii lui Harap-Alb". Aceasta a fost tradusa "ad literam" in nu mai putin de 26 de limbi.

In basmul popular accentul cade asupra actiunii. Spre deosebire de acesta, in "Povestea lui Harap-Alb" personajele ocupa locul central si sunt bine individualizate. De exemplu, Gerila "avea niste urechi clapauge si niste buzoaie groase". Individualizarea personajelor atrage dupa sine o alta trasatura a basmului cult si anume umanizarea si autohtonizarea fantasticului. Astfel, fata Imparatului Ros, desi are puteri miraculoase, este "o zgatie", la fel ca Smarandita popii. La randul sau, Flamanzila pare un mancau din Humulesti.

Individualizarea actantilor nu este insa o virtute a creatiilor fantastice populare: despre personajele din "Praslea cel Voinic" nu se stie cum arata.In timp ce proza populara fantastica are putine replici, Creanga "topeste" povestirea in dialog. De asemenea, arta scriitorului patrunde in psihologia personajelor: despre fiul craiului, Creanga arata ca este naiv, afirmand ca "... boboc in felul sau la trebi de aieste, se potriveste Spanului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.