Argumenteaza apartenenta la specia literara basm cult

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.79

nivel: Liceu

Opera se inscrie in schema tipica a unui basm: Mezinul este supus unor probe pentru a se arata vrednic sa plece la drum. Cu ajutorul unei batrane gaseste calul si straiele care il vor ajuta sa ajunga la Verde Imparat. Apoi, infrunta ursul pe care il intalneste in drum, si care se dovedeste a fi chiar tatal sau. Dupa trecerea probelor, apare interdictia, caci imparatul il sfatuieste sa se fereasca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumenteaza apartenenta la specia literara basm cult

Opera se inscrie in schema tipica a unui basm: Mezinul este supus unor probe pentru a se arata vrednic sa plece la drum. Cu ajutorul unei batrane gaseste calul si straiele care il vor ajuta sa ajunga la Verde Imparat. Apoi, infrunta ursul pe care il intalneste in drum, si care se dovedeste a fi chiar tatal sau. Dupa trecerea probelor, apare interdictia, caci imparatul il sfatuieste sa se fereasca de omul span. Mezinul incalca interdictia, iar spanul il transforma in sluga lui.

Schimbarea conditiei eroului este marcata formal prin botezarea cu numele de Harap-Alb, care sugereaza existenta contradictorie a acestui personaj devenit rob in ciuda originii sale nobile. La curtea Imparatului Verde, spanul incearca sa obtina tronul si este supus unor probe, a caror indeplinire este pusa pe seama lui Harap-Alb: furtul salatelor din gradina ursului, obtinerea nestematelor cerbului, aducerea fetei de imparat. Fata imparatului se indragosteste de Harap-Alb, ii dezvaluie identitatea si il respinge pe span. Aceste il ucide pe Harap-Alb, dar, cu ajutorul apei vii, acesta este adus la viata de catre fata imparatului. Cei doi fac nunta mare, aparand astfel motivul traditional de incheiere a basmului popular.

Spatiul si timpul sunt nedefinite: "Amu cica era odata intr-o tara..."
Apar motive specifice basmului: motivul probelor, motivul razbunarii malefice, invingerea binelui. Personajele sunt conforme cu schema basmului: eroul (Harap-Alb), raufacatorii (spanul), donatorii (albinele, furnicile, Sfanta Duminica), ajutoarele (Ochila, Setila, Gerila, Flamanzila, Pasari-Lati-Lungila). Formulele specifice basmului popular, dar cu note de originalitate: Formule initiale: "Amu cica era odata intr-o tara un crai care avea trei feciori"

Formule mediane: "Si merg ei, si merg cale lunga sa le ajunga, trecand peste noua mari, peste noua tari si peste noua ape mari, si intr-o tarzie vreme ajung la imparatie" Formule finale: "Si a tinut veselia ani intregi, si acum mai tine inca. Cine se duce acolo bea si mananca. Iar pe la noi, cine are bani bea si mananca, iara cine nu, se uita si rabda."Actiunea urmeaza o linie ascendenta: Eroul isi schimba conditia, devenind un sclav, iar apoi, printr-o moarte simbolica, isi redobandeste statutul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.