Argumente impotriva posibilitatii decorporalizarii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Relatarile despre experienta vietii de dupa moarte contrazic presupunerea ca persoana este decorporalizata: exista relatari despre trecerea printr-un tunel intunecat, viziunea unei lumini stralucitoare etc. Intrebarea este: cum poti sa te deplasezi fara corp, sa vezi fara ochi?Aceste relatari, prin urmare, contravin ideii ca persoanele se afla realmente in afara corpului, deoarece toate aceste rel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumente impotriva posibilitatii decorporalizarii

Relatarile despre experienta vietii de dupa moarte contrazic presupunerea ca persoana este decorporalizata: exista relatari despre trecerea printr-un tunel intunecat, viziunea unei lumini stralucitoare etc. Intrebarea este: cum poti sa te deplasezi fara corp, sa vezi fara ochi?Aceste relatari, prin urmare, contravin ideii ca persoanele se afla realmente in afara corpului, deoarece toate aceste relatari fac apel la un limbaj fizical, prin termeni de: a trece printr-un spatiu, a vedea, a auzi.

O explicatie a folosirii limbajului fizical ar fi aceea ca experientele acestea sunt complet in afara experientei noastre comune, de unde rezulta dificultati in redarea lor.
Aceasta insa este o explicatie ad-hoc (ad-hoc inseamna "pentru aceasta" si se refera la o explicatie care da seama doar pentru ceva anume, de aceea nu este o explicatie valabila; o explicatie sau teorie valabila trebuie mai ales sa arate cum nu poate fi ceva, iar nu cum este ceva).

2. Aparatorii existentei personale decorporalizate (EPD) trebuie sa explice cum pot interactiona persoanele intr-o lume decorporalizata.
De exemplu, Melania a relatat ca a vorbit cu bunica ei. Este greu de inteles cum pot interactiona persoanele decorporalizate; interactiunea aceasta este nepermis de misterioasa in EPD. Se poate admite interactiunea in EPD prin vibratie, dar ramine sarcina de a o explica.

3. Problema identitatii personale (argumentul cel mai subtil)
Identitatea unei persoane distinge sau selecteaza acea persoana de sau dintre alte persoane de care, altfel, ar fi indiscernabila. (Identitatea mea este ceea ce face ca eu sa fiu eu.)
Persoanele pot fi distinse in mai multe feluri: prin amprente digitale, prin profilul de personalitate, ADN, parinti, data nasterii etc. Unele moduri de a distinge persoana sunt laxe, iar altele sunt restrictive sau rigide. O modalitate de distingere este laxa daca lasa loc de confuzie intre persoana in discutie si alte persoane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.