Argumentati ca opera literara Popa Tanda este nuvela

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.67

nivel: Gimnaziu

Acestea au declansat confligtul interior,de natua psihologi-ca care consta in indelungimea framantari le preotului,determinate de dorinta sa de a-l salva pe saraceni prin scaderea lor din intertie si integrarea lor intr-o lume in care munca devine o norma si morala.

Pe tot parculsul actiunii se evidentiaza cu un caracter puternic parintele Trandafir,accentul cazand asupra personajul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumentati ca opera literara Popa Tanda este nuvela

Acestea au declansat confligtul interior,de natua psihologi-ca care consta in indelungimea framantari le preotului,determinate de dorinta sa de a-l salva pe saraceni prin scaderea lor din intertie si integrarea lor intr-o lume in care munca devine o norma si morala.

Pe tot parculsul actiunii se evidentiaza cu un caracter puternic parintele Trandafir,accentul cazand asupra personajului si nu a actiunii.Nuvela debuteaza si ilustrarea chipului energicului preot Trandafir:"e om bun,cu carte multa si canta mai frumos decat chiar raposatul sau tata".

Stia sa vorbeasca drept si cumpatat "ca si cand ar citi din carte" si era "un bun gospodar" fiind " harnic si grijitor".Inca din expozitiune se anticipeaza marea sa calitate de a "face din nimica ceva",de a "strange,drege si culege".In Saraceni constata ce bine era in Butucani,dar dand dovada de tarie si stariunta "isi pusese dar de gand ca s-o ieie cum se face,sa faca din nevoie drag si sa stea bucuros in Saraceni".

Hotarat si perseverent,decide sa-l schimbe pe "poporenii" sai in oameni properi.Incearca cu colinda,sfatul,chiar si batjocura si ocara.Deznadajdui de aceste esecuri si de situatia jalnica in care se aflau e;si familia lui isi pastreaza credinta in Dumnezeu si cere ajutorul divin.El reuseste sa-si atinga scopul prin puterea exemplului personal (" si-si lipi casa","acoperisul era acum lipit si tivit cu snopi de trestie","si gardul fu gata").

In finalul nuvelei,autorul il prezinta din nou cu ajutorul unei epitet triplu ,pe Popa Tanda,acum ajuns a batranete,dar tot "verde,vesel si harnic",inconjurat de copii si nepoti.

El a caracterizat indirect oscilanta a satenilor.Mai intai il agreseaza,chiar ajung sa-l admire deoarece nici un preot nu stause aici mai mult de trei zile,dar dupa ce preotul incepe cu ocara,ei ii cer mutarea la episcop.Prin xemplul pe careli-l ofera mai apoi a consderat "omul dracului", apreciere aparuta in antiteza cu ceea de la finalui nuvelei.

In deznodamant,satul apare schimbat,iar preotul e apreciat si iubit de Saraceni:"Tine-l Doamne la multi ani,ca e omul lui Dumnezeu".Tonul autorului e in general obiectiv,scriitorul aflandu-se in afara actiunii,iar relatareafiind facuta la pers.a lll-a.Exista insa si anumite marci ale afectivitatii,naratorul dorind sa faca din pers.sau un mosel:"Pe parintele Trandafir,sa-l tina Dumnezeu".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.