Argumentati ca opera literara Fat-Frumos din lacrima de Mihai Eminescu - este un basm cult.

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Facultate

II. Publicat in 1870, in revista ,,Convorbiri literare", basmul in discutie respecta, in linii generale, schema epica a prototipului popular.Astfel, ,,Fat-Frumos din lacrima" incepe cu o situatie initiala repetabila, fixata intr-un timp indepartat si neprecizat: in vremea veche, un cuplu imparatesc isi traia zilele in durere, din pricina ca soarta refuza sa-I daruiasca un urmas; acesta ar fi motiv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumentati ca opera literara Fat-Frumos din lacrima de Mihai Eminescu - este un basm cult.

II. Publicat in 1870, in revista ,,Convorbiri literare", basmul in discutie respecta, in linii generale, schema epica a prototipului popular.Astfel, ,,Fat-Frumos din lacrima" incepe cu o situatie initiala repetabila, fixata intr-un timp indepartat si neprecizat: in vremea veche, un cuplu imparatesc isi traia zilele in durere, din pricina ca soarta refuza sa-I daruiasca un urmas; acesta ar fi motivul imparatului fara succesor, pe care l-am intalnit si in ,,Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" ori in alte creatii folclorice.

Intr-o, in timp ce indurerata imparateasa se ruga la icoana Maicii Domnului, acesta din urma, induiosata, a lacrimat; lacrima fiind supta de tanara craiasa, la timpul sorocit, ea va naste un print pe care l-a numit Fat-Frumos din lacrima (motivul nasterii miraculoase).Conform schemei narative a basmului popular, Fat-Frumos creste intr-o luna cat altii intr-un an, iar cand ajunge la varsta barbatiei, pleaca in lume(motivul calatoriei initiatice).

Evenimentul care tulbura echilibrul initial este vrajba dintre tatal lui Fat-Frumos si un imparat vecin, conflict care dura de cincizeci de ani; acesta este cauza plecarii eroului hotarat sa se lupte cu urmasul imparatului vrajmas.Ajungand insa la palatul acestuia, Fat-Frumos este primit cu bucurie si tinerii devin frati de cruce. In virtutea acestui legamant, Fat-Frumos il izbaveste pe imparatul vecin de Mama Padurilor(care cerea jertfa de copii si pe care o invinge, in lupta, dupa ce inversase cele doua buti pline cu apa si, respectiv, cu putere).

Se pastreaza astfel eternul conflict dintre Bine si Rau (prezent in basme), cu victoria celui dintai. Ca rasplata a vitejiei, Fat-Frumos o primeste pe Ileana (fiica Mamei Padurilor) care-I va deveni, mai tarziu, mireasa.Sirul probelor initiatice pe care trebuie sa le treaca eroul nu se incheiase inca. Rugat de tanarul imparat vecin sa I-o aduca pe fata Genarului, Fat-Frumos va fi supus si la alte incercari: se tocmeste sluga la o baba, careia ii paste iepele, scapand de moartea fagaduita cu ajutorul imparatului tantarilor si al imparatului racilor(motivul animalelor/vietuitoarelor nazdravane); la capatul timpului juruit, isi alege un cal (din cei sapte), drept plata a muncii sale.

Ca si in basmul popular, calul ales este slabanog, dar baba pusese in el sapte inimi; cu ajutorul lui, fata Genarului este rapita si adusa la cel care o iubea.Intre timp , Ileana orbise din pricina lacrimilor varsate de dorul lui Fat-Frumos. Intoarcerea acestuia ii aduce insanatosirea, iar nunta va constitui finalul compensator.

Se poate observa astfel ca multe dintre functiile basmului (cum le numeste V. Propp) sunt respectate: situatia initiala , plecarea eroului de acasa, paguba (lipsa) adusa de un raufacator, incercarile prin care trece personajul pozitiv, lupta lui cu raufacatorul, victoria eroului benefic, intoarcerea acasa si nunta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.