Argumentarea pe strofe a poeziei Iarna de Vasile Alecsandri

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.62

nivel: Liceu

Titlul poeziei sugereaza incadrarea si poate functiona de asemenea ca o invitatie la adresa cititorului pentru a privi spectacolul iernii cu ochii sufletului.In poezie sunt conturate 2 tablouri:unul alb in care domina gerul cel naprasnic si asa de aspru incat nu se zareste nici un om pe ulita caci toti se incalzesc in fata sobei.

In acest tablou se incadreaza primele 3 strofe. Al do[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumentarea pe strofe a poeziei Iarna de Vasile Alecsandri

Titlul poeziei sugereaza incadrarea si poate functiona de asemenea ca o invitatie la adresa cititorului pentru a privi spectacolul iernii cu ochii sufletului.In poezie sunt conturate 2 tablouri:unul alb in care domina gerul cel naprasnic si asa de aspru incat nu se zareste nici un om pe ulita caci toti se incalzesc in fata sobei.

In acest tablou se incadreaza primele 3 strofe. Al doilea tablou este reprezentat de ultima strofa, cand viscolul din primul tablou se opreste si totul iese la viata asa de repede incat deja o sanie „usoara care trece peste vai” isi face aparitia.

In prima strofa

Ne aflam in fata unui grandios spectacol al fortelor naturii redat prin multimea epitetelor care descriu imaginativ caracteristicele cele mai importante ale acestui anotimp si admiratia autorului fata de frumusetea peisajului:”cumplita iarna”, „nori de zapada”, „umeri dalbi”, „fluturi albi”… .

Strofa a doua

Imbogateste dimensiunea cosmica a descrierii .Soarele, un alt simbol al cosmosului isi face aparitia pe bolta, chiar daca nu mai are puterea pe care o stapanea in vara. Poate acesta sa fie motivul datorita caruia poetul se simte nostalgic si neputincios:pana si Soarele intelege ca iarna si-a castigat atat de multe drepturi incat nu mai exista sperante pentru reinvierea naturii vegetale

In strofa a treia

Se realizeaza, cu ajutorul descrierii, extinderea campului de observatie.Tabloul se imbogateste astfel cu detalii despre camp, deal, plopi, drum, sate. Din punct de vedere artistic se remarca splendida comparatie „ca fantasme albe plopii…”. Fantasmele sunt inchipuirile albe ale plopilor pierduti in zare.Tabloul a devenit atat de alb cu expresia „tot e alb” incat este ireal.

In primul tablou se descrie dimensiunea cosmica a acestui anotimp caci poetul isi opreste privirea asupra vazduhului, a norilor „de zapada” si a fulgilor care plutesc prin aer. Pare ca totul a inghetat deoarece singura miscare, dar si ea lina si dulce este defapt jocul micilor cristale de ghetata, miscare sugerata prin intermediul comparatiei fulgi „ca un roi de fluturi albi”. In acest tablou cumplit orizontul este redat printr-o linie confuza iar personificarea si inversiunea „ai tarii umeri dalbi”nu desemneaza un contur clar.

Strofa a patra

Fire optimista si iubitoare de soare, Alecsandri nu accepta o astfel de natura coplesitoare. De aceea in ultima strofa a poeziei se consfinteste revenirea la viata , increderea in frumusetile ei „dar ninsoarea inceteaza, norii fug, doritul soare/Straluceste si dismiarda oceanul de ninsoare”.

Si in aceste ultime patru versuri se regasesc imagini vizuale ca metafora „ocean de ninsoare”, ca epitetul „doritul soare”, ce sunt impletite cu imagini auditive: „clinchete de zurgalai”.
Si versurile acestei poezii ca de altfel a tuturor pastelurilor lui Alecsandri se disting prin simplitate, limpezime si armonie, acestea fiind insusiri importante ale unei creatii artistice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.