Argumentare - Enigme Otiliei

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.74

nivel: Liceu

Opera literară EO este roman prin amploarea acțiunii, desfășurată pe mai multe planuri, cu conflict complex, la care participă numeorase personaje. Este roman realist prin: temă, structura închisă, specificul secvențelor descriptive, realizarea personajelor, dar depășește modelul realismului clasic, al balzacianismului, prin spiritul critic și polemic, prin elemente ale modernității.
Proza [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Argumentare - Enigme Otiliei

Opera literară EO este roman prin amploarea acțiunii, desfășurată pe mai multe planuri, cu conflict complex, la care participă numeorase personaje. Este roman realist prin: temă, structura închisă, specificul secvențelor descriptive, realizarea personajelor, dar depășește modelul realismului clasic, al balzacianismului, prin spiritul critic și polemic, prin elemente ale modernității.
Proza realist-obiectivă se realizează prin narațiunea la persoana aIIIa. Viziunea „dindărăt” presupune un narator obiectiv, detașat, care nu se implică în faptele prezentate. Naratorul omniscient știe mai multe decât personajele sale și, fiind omniprezent, el controlează evoluția lor ca un regizor universal. El plăsmuiește traiectoriile existenței personajelor, dar acestea acționează automat, ca niște marionete.

Deși adoptă un ton obiectiv, naratorul nu este absent, ci comunică, prin postura de spectator și comentator al comediei umane reprezentate, cu instanțele narative. Naratorul se ascunde în spatele măștilor sale, care sunt personajele, fapt dovedit de limbajul uniformizat.
Prin temă, romanul este balzacian și citadin. Caracterul citadin este un aspect al modernității lovinesciene. Romanul este o frescă a brugheziei bucureștene de la începutul secolului al XX-lea în care imaginea societății constituie fundalul pe care se proiectează maturizarea unui tânăr care, înainte de a-și face o carieră, trăiește experiența iubirii și a relațiilor de familie. Romanul este realist-balzacian prin motivul moștenirii și al paternității.

Alcătuit din douăzei de capitole, el este construit pe mai multe planuri narative, care urmăresc destinul unor personaje, prin acumularea detaliilor. Un plan urmărește lupta dusă de clanul tulea pentru obținerea moștenirii lui Costache Giurgiuveanu. Al doilea plan preintă destinul tânărului Felix Sima care, rămas orfan, vine la Buc pentru a studia Medicina, locuiește la tutorele lui și trăiește iubirea adolescentină pentru Otilia.
Succesiunea secvențelor narative este redată prin înlănțuire, care constă în respectarea cronologiei faptelor. Unele secvențe narative se realizează scenic, prin dispunerea personajelor, prin spontaneitatea dialogului sau elocvența discursului, notarea gesturilor și vestimentație, ca în didascalii. Dialogul conferă veridicitate și concentrare epică.

Acțiunea romanului începe cu venirea tânărului Felix, orfan, în casa unchiului și tutorelui său legal. Costache Giurgiuveanu este un rentier avar, care o crește în casa lui pe Otilia mărculescu, fiica sa vitregă, cu intenția de a o adopta.
Caracteristicile arhitectonice ale străzii și ale casei lui moș Costache sunt surprinse de „ochiul unui estet”, din perspectiva naratorului specializat, deși observația îi aparține personajului intrus care caută o anumită casă. Pătruns în casă, Felix îl cunoaște pe unchiul său, pe verișoara Otilia și asistă la o scenă de familie: jocul de table.

Intriga se dezvoltă pe două planuri care se întrepătrund: istoria moștenirii lui Costache Giurgiuveanu și destinul tânărului Felix Sima. Primul plan se bazează pe competiția pentru moștenirea averii bătrânului deoarece el este proprietar de imobile, restaurante și acțiuni. El nu pune în practică niciun proiect privitor la asigurarea viitorului otiliei, pentru a cheltui bani, însă clanul Tulea urmărește succesiunea totală a averii lui, plan periclitat de ipotetica adopție a Otiliei. Planul al doilea, planul formării tânărului Felix, urmărește experiențele trăite de acesta în casa unchiului său, în special iubirea adolescentină pentru Otilia. Este gelos pe Pascalopol, dar nu ia nicio decizie, fiindcă primează dorința de a-și face o carieră. Otilia îl iubește pe Felix, dar după moartea lui moș Costache, îi lasă tânărului libertatea de a-și împlini visul și se căsătorește cu Pascalopol, bărbat matur care îi poate oferi înțelegere și protecție. În epilog aflăm că Pascalopol i-a redat cu generozitate libertatea de a-și trăi tinerețea, iar Otilia a devenit soția unui conte exotic, căzând în platitudine.

Conflictul romanului se bazează pe relațiile dintre două familii înrudite, care sugerează universul social prin tipurile umane realizate. O familie este a lui Costache Giurgiuveanu, posesorul averii, și Otilia Mărculescu, fiica celei de-a doua soții decedate a lui moș Costache. În această familie pătrunde Felix Sima, fiul surorii bătrânului. Un alt „intrus” este Leonida Pascalopol, un prieten al bătrânului, care este atras în familia Giurgiuveanu de afecțiunea pentru Otilia, pe care o cunoștea de mică.
A doua familie, înrudită, care aspiră la moștenirea averii bătrânului este familia surorii lui moș Costache, Aglae. Clanul Tulea este alcătuit din soțul, Simion Tulea, și cei trei copii ai lor: Olimpia, Aurica și Titi. În această familie pătrunde Stănică Rațiu, care este căsătorit cu Olimpia și care dorește să obțină zestrea ei.

Pentru portretizarea personajelor, autorul alege tehnica balzaciană a descrieii mediului și fizionomiei pentru deducerea trăsăturilor de caracter. Romanul realist tradițional devine o adevărată comedia umană, plasând în context social personaje tipice. Tendința de generalizare conduce la realizarea unei tipologii: moș Costache este tipul avarului, Aglae este baba absolută, Aurica este fata bătrână, Simion este dementul senil, Stănică Rațiu este arivistul, Otilia este cocheta, Felix este ambițiosul, iar pascalopol este aristocratul rafinat.

O trăsătură a formulei estetice moderne este ambiguitatea personajelor. Moș Costache nu este un avar dzumanizat. El nu și-a pierdut instinctul de supraviețuire deoarece cheltuiește bani pentru propria sănătate și nutrește o iubire paternă pentru Otilia. El este o combinație între două caractere balzaciene:avarul și tatăl. Felix nu este ambițiosul lipsit de scrupule, ci un adolescent orfan capabil de a iubi dezinteresat, dar hotărât să-și facă o carieră.
Deși adoptă un ton obiectiv, naratorul se ascunde în spatele personajelor sale fapt dovedit în limbajul personajelor care utilizează aceleași mijloace lingvistice, indiferent de situația socială sau cultura lor. Cu toate acestea, Aglae pronunță învechit unele cuvinte („falșă”), marcă a inculturii și a snobismului.

Se utilizează fraza amplă. Se observă preferința în descriere pentru grupul nominal și pentru epitetul nelogic (fața juvenilă, tăietura elenică a nasului, aspect bizar, etc). Descrierea se realizează prin aglomerarea detaliilor sau prin hiperbolizare (imaginea romantică a Bărăganului). Precizia notației are uneori rolul didascaliilor și susține, împreună cu dialogul sau monologul, caracterul scenic al secvențelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.