Arghezi - artist al cuvantului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Facultate

Impune in literatura romana o specie literara noua, ''tableta'' si editeaza mai multe reviste si ziare, cum ar fii : ''Cronica'', ''Cuget romanesc'', ''Natiunea'', ''Bilete de papagal''.In 1955 este ales membru al Academiei Romane, fiind distins cu numeroase premii pentru literatura, dintre care Premiul international Herder(1965). In 1914 Flacara, care aduna laolalta batrani si tineri, ironiza pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arghezi - artist al cuvantului

Impune in literatura romana o specie literara noua, ''tableta'' si editeaza mai multe reviste si ziare, cum ar fii : ''Cronica'', ''Cuget romanesc'', ''Natiunea'', ''Bilete de papagal''.In 1955 este ales membru al Academiei Romane, fiind distins cu numeroase premii pentru literatura, dintre care Premiul international Herder(1965). In 1914 Flacara, care aduna laolalta batrani si tineri, ironiza pe obscurul scriitor, clasificandu-l printre valorile ''cu totul straine literaturii. Dupa razboi, E. Lovinescu deschidea in Sburatorul seria obisnuintelor atacuri impotriva asa-zisei abjectiuni a pamfletarului.

Se poate afirma ca mediilor oficiale Tudor Arghezi le-a fost aproape necunoscut pana in preajma aparitiei ''Cuvintelor potrivite''.
Abia dupa 1922 numele poetului incepe sa patrunda in cercurile de scriitori. Surprins de aceasta existenta, E. Lovinescu o inregistreaza tardiv, dealtfel cu o prudenta si un spirit sceptic pe care le pastreaza pina la sfarsit. Intre1904 si 1927 s-au facut si s-au desfacut numeroase glorii. O. Goga, Iosif, Cerna, Anghel, Minulescu, Pillat, Demostene Botez, Blaga, Crainic, Barbu si atatia altii si-au cucerit reputatia inaintea celui de-o varsta sau mai in varsta decat ei. Tudor Arghezi s-a coborat poate tocmai din cauza aceasta ca un bolid.

A fost proclamat ''un nou Eminescu'', socotit de unii cel mai mare poet de la cantaretul Luceafarului. Aceasta glorie tirzie si repede a avut un larg efect asupra liricei contemporane si inraurirea a fost profunda. Dar semnele reactiunii s-au ivit aproape imediat, luand pretexte felurite. Ion barbu, cel dintai, denunta ''facilitatea'' poeziei argheziene. Apoi incepura atacurile pe tema imoderatiunii verbale, intetite in asa masura si cu asa sistem, incat in anume cercuri didactice s-a nascut un fanatism intors.

Oricat de suparator ar fi lucrul, observatia obliga sa recunoastem ca altfel decat in cazul lui Eminescu, al lui Cosbuc, al lui Goga, opinia intelectualitatii refuza sa acorde lui Arghezi intaietatea, desi prin prestigiul poetului si prin mijlocirea mediului academic, poezia argheziana este citita si raspandita si chiar studiata dupa clisee de pe acum constituite (religiozitatea, plasticitatea, limba).

Oamenii cultivati declara ca nu inteleg aceasta poezie care "nu vorbeste inimii". In sfarsit, admitand valoarea lui Arghezi, cei mai multi sunt scandalizati de compararea cu Eminescu ce li se pare o profanare.Arghezi a realizat o adevarata revolutie in limbajul poetic largind sfera acestuia, ceea ce il determina pe Garabet I. Bratianu sa afirme ca Arghezi se misca cu succes pe cel mai inalt registru al limbii romane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.