Arestarea

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Mi s-a parut ca este unul dintre cei care m-au anchetat la Securitate, mi-am dat seama de gravitatea situatiei, am luat halatul si am iesit in holul napadit de cativa indivizi, care mai de care mai suspect. Unul din ei m-a somat: Te imbraci imediat si mergi cu noi! Am cerut sa-mi arate un document pe baza caruia aveau dreptul sa ma aresteze, ca, daca nu au acest document, eu refuz sa ma las aresta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Arestarea

Mi s-a parut ca este unul dintre cei care m-au anchetat la Securitate, mi-am dat seama de gravitatea situatiei, am luat halatul si am iesit in holul napadit de cativa indivizi, care mai de care mai suspect. Unul din ei m-a somat: Te imbraci imediat si mergi cu noi! Am cerut sa-mi arate un document pe baza caruia aveau dreptul sa ma aresteze, ca, daca nu au acest document, eu refuz sa ma las arestat si am sa incep sa strig de o sa scol toata strada. Atunci, tot acela care mi-a ordonat sa ma imbrac, a devenit mai milos si pe un ton domol, mi-a ordonat:Domnule Antohe, eu va cunosc de mult si stiu ca sunteti un om serios; noi n-am venit sa va arestam , ci numai sa ne ajutati intr-o problema pe care dumneavoastra o cunoasteti destul de bine.

De aceea, va rog sa mergeti cu noi....Nu lipsiti mai mult de o ora: dati o declaratie si pe cuvantul meu de onoare ca eu va aduc inapoi cu masina. Stiam ca minte, dar, ca sa nu provoc panica celor de acasa si vecinilor, am inceput sa ma imbrac. Era sfarsitul lunii mai si caldurile in anul acela incepusera mai devreme ca in alti ani. M-am imbracat sumar, ca vara: cu pantalonii si bluza subtire pe care o aveam la indemana. Eram mereu zorit si nu-mi gaseam ciorapii, asa ca am incaltat pantofii fara ciorapi. Stiam ca o sa gasesc ciorapi in pachetul pe care il aveam pregatit pentru orice eventualitate (asa aveau toti oamenii care erau adulmecati de securitate.

Apoi, am dat sa intru in camera ca sa iau pachetul cu schimburile necesare. Doi din ei mi-au barat trecerea, spunand de mai multe ori ca nu este nevoie, fiindca peste o ora voi fi inapoi. In acelasi timp m-au apucat strans, unul de un brat, altul de celalalt si au inceput sa ma impinga catre usa de la iesire. Cand am trecut in dreptul cuierului din hol, am vrut sa iau obisnuitul trench de vreme iar, dar nu mi-au dat voie si, mai mult pe sus, strans puternic de un brat si de un altul, m-au scos in strada unde erau trei dubite.

M-au impins cu forta in cea din mijloc si, dupa ce seful a strigat gata!, masinile au pornit cu viteza. Dupa cateva minute de mers s-au oprit. Am auzit niste zavoare trase si o poarta deschizandu-se. Odata intrati in curte am fost smuls din duba si pe intuneric obligat sa cobor niste trepte de care m-am impiedecat de mai multe ori si de fiecare data eram impins mai tare, injurat si inghiontit.

Jos, m-au lasat intr-un colt si au aparut doi indivizi cu lanterne puternice indreptate spre mine, de nu puteam sa vad fata nici unuia: Ce, ma, nu voiai sa vii? Faceai pe nebunul? De acum esti in mana noastra si de aici nu scapi! Incarcerati-l! De acasa, in aceeasi noapte mi-au incarcat o parte din biblioteca (dupa cum aveam sa aflu mai tarziu)"1.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.