Archambault Joseph-Papin

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Intra apoi la iezuiti la Sault-aux-Recollets (1897), unde i se naste gustul pentru munca si o anumita mandrie fata de limba franceza. In timpul perioadei petrecute la iezuiti este in acelasi timp si profesor de litere la Colegiul Sainte-Marie, ceea ce ii permite sa intre in contact cu elita tinerilor din Montreal. Dupa ce renunta la predare pentru a face studii teologice, la 28 iulie 1912 este hi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Archambault Joseph-Papin

Intra apoi la iezuiti la Sault-aux-Recollets (1897), unde i se naste gustul pentru munca si o anumita mandrie fata de limba franceza. In timpul perioadei petrecute la iezuiti este in acelasi timp si profesor de litere la Colegiul Sainte-Marie, ceea ce ii permite sa intre in contact cu elita tinerilor din Montreal. Dupa ce renunta la predare pentru a face studii teologice, la 28 iulie 1912 este hirotonisit preot. Pentru a-si definitiva formarea ca iezuit, intre 1913 si 1914 urmeaza cursuri de sociologie in Europa.

"Indoctrinat" in scurta vreme de problemele sociale, infiinteaza Liga Drepturilor Francezului (1913) - devenita Liga Actiunii Franceze in 1917 si mai tarziu Liga Actiunii Nationale - iar in 1920 infiinteaza Saptamanile sociale din Canada. A ocupat posturi precum cel de director al Scolii sociale populare din Montreal in 1929, director la Messager Canadien (1929 - 1932), director al Comitetului Operelor catolice din Montreal (1932 - 1946), profesor la Universitatea Laval si la Institutul pedagogic din Montreal.

A colaborat la mai multe periodice (Le Devoir, L'Action Francaise), a scris aproape o suta de brosuri de popularizare, a fost membru al unor institutii academice si organizatii precum : Academia canadiana Sfantul Toma D'Aquino, Uniunea catolica de studii internationale si Societatea catolica americana de sociologie..

Obituarele il descriu pe A. ca pe "un bun servitor al bisericii si al poporului", "un apostol al nevoiasilor", "un pionier al catolicismului social". Ramane de adaugat ca a fost si "un prevestitor al catolicismului social". Se va fi considerat activist mai degraba decat literat, drept care il caracterizeaza e expresie clara, incisiva, calda si totodata persuasiva. Nu a agreat comunismul, dupa cum nu a imbratisat nici liberalismul sau individualismul, banuind toate aceste doctrine ca ar fi provocat criza (inclusiv morala) din anii '30. (SGD)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.