Aranjamente, intelegeri - declansarea colectivizarii totale in Romania

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Manifestatiile de simpatie ale romanilor cu revolutionarii unguri conduc la arestari in special de tineri, dar in acelasi timp la conceperea si elaborarea unui program de masuri radicale. In 1958 in primavara se produce o modificare a codului penal prin inasprirea pedepselor pentru activitati asa-zise contra-revolutionare. Omisiunea de denunt urma sa fie pedepsita ca si infractiunea insasi. Aceast[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aranjamente, intelegeri - declansarea colectivizarii totale in Romania

Manifestatiile de simpatie ale romanilor cu revolutionarii unguri conduc la arestari in special de tineri, dar in acelasi timp la conceperea si elaborarea unui program de masuri radicale. In 1958 in primavara se produce o modificare a codului penal prin inasprirea pedepselor pentru activitati asa-zise contra-revolutionare. Omisiunea de denunt urma sa fie pedepsita ca si infractiunea insasi. Aceasta atitudine a regimului comunist a fost determinata si de alte doua evenimente care urmau sa aiba loc:

1) Retragerea trupelor sovietice din Romania in 1958 trebuia facuta in forta pentru a demonstra ca regimul comunist rezista fara trupe de ocupatie.2) Declansarea actiunii de colectivizare totala necesita masuri de reprimare pentru cei care se opuneau ei.
Anii 1958 si 1959 au excelat prin producerea celor mai masive arestari de la 1948 incoace. Pedepsele curgeau de la 15 ani in sus. S-au constituit de catre Securitate "loturi" in care oamenii nu se cunosteau intre ei, s-au inventat actiuni contra-revolutionare, cei arestati fiind obligati prin tortura sa-si recunoasca vini imaginare si atitudini ostile regimului comunist.

In mediul rural actiunea a fost mai diabolica. Pentru depistarea celor care sunt nemultumiti de rezultatul colectivizarii au fost trimisi la sate activisti de partid care au anutat ca actiunea de colectivizare este facultativa. Rezultatul a fost ca multi tarani si-au retras cererile sau au facut cereri de iesire din colectiv.

A urmat trimiterea unui alt val insosit de militari care au recurs la amenintari si intimidari ramase fara rezultat. Doi tarani din judetul Olt cu care am stat in 1960 in inchisoarea Aiud mi-au povestit cele de mai sus, insotite de ceea ce voi relata in continuare. In judetele Olt si Arges au fost trimise trupe de securitate conduse de un general tanar crescut de Gheorghiu Dej, spuneau ei, care a tras in plin in tarani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.