Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.76

nivel: Liceu

Asigurarea continuitatii politicii sale, prin insca-unarea lui Bogdan, oferind posibilitate interna si putere de a se impotrivi tendintelor de cotropire ale strainilor. Expedi-tia in Pocutia, pentru ca aceasta este "o bucata de pamant mai mult moldoveneasca decat leseasca". Unitatea de vointa si de actiune intre viata domnitorului si destinul tarii: "Sunt patruzeci si sapte de ani de cand Moldova [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea

Asigurarea continuitatii politicii sale, prin insca-unarea lui Bogdan, oferind posibilitate interna si putere de a se impotrivi tendintelor de cotropire ale strainilor. Expedi-tia in Pocutia, pentru ca aceasta este "o bucata de pamant mai mult moldoveneasca decat leseasca". Unitatea de vointa si de actiune intre viata domnitorului si destinul tarii: "Sunt patruzeci si sapte de ani de cand Moldova imi iesi inainte cu mitropolit, episcopi, egumeni, razasi si tarani, in Campul de la Direptate. Si cum vru Moldova asa vrusei si eu...".

Domnitorul tarii isi simte inima batand la unison cu inima poporului, cu luptatorii care vin la chemarea domnitorului, fapt evidentiat prin urmatorul citat: "I-auz si-i vaz, ii vaz si-i auz...O! Cum se varsa apele in Siret asa vin suvoicele la chemarea voievodului lor!...Ce bogata e Moldova!...". Rememorarea faptelor de vitejie ale strabunilor inseamna iden-tificarea politicii domnitorului cu istoria patriei si a neamului. Testamentul lui Stefan cel Mare este o expresie desavar-sita a patriotismului:

"Tineti minte cuvintele lui Stefan, care v-a fost baci pana la adanci batranete...ca Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri in veacul vecilor.". Vitejie si curaj, spirit de sacrificiu sunt trasaturi desprinse din evocarea Clucerului Moghila, dupa expeditia din Pocutia: "Strasnic racnea Leul Moldovei de vuia valea si codrii...Matura tot inaintea lui si toti ii jurara credinta si moldoveni si rusneci si lesi".

Inteli-genta si abilitatea in politica externa a lui Stefan cel Mare a evidentiat construirea unui sistem de aliante ce a condus la stabilitate in sud-estul Europei. Spiritul de dreptate al voievodului reiese din cuvintele Stolnicului Dragan: "Boier, ra-zas, taran supus, era totuna in fata lui...". La Curtea domneasca, Stefan ii considera pe toti, mai ales pe supusi ca fiind familia lui, avand sentimente profunde de blandete, bunatate, tandrete fata de acestia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.