Aptitudini

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.93

nivel: Facultate

"Aptitudinea" este substratul congenital al unei capacitati, preexistand acesteia din urma care va depinde de dezvoltarea naturala a aptitudinilor, de exercitii si de formatia educativa. Aptitudinile constituie latura instrumentala si executiva a personalitatii. Aptituidinile sunt subsisteme sau sisteme operationale , superior dezvoltate care mijlocesc performante supramedii in activitate. Aptitu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aptitudini

"Aptitudinea" este substratul congenital al unei capacitati, preexistand acesteia din urma care va depinde de dezvoltarea naturala a aptitudinilor, de exercitii si de formatia educativa. Aptitudinile constituie latura instrumentala si executiva a personalitatii. Aptituidinile sunt subsisteme sau sisteme operationale , superior dezvoltate care mijlocesc performante supramedii in activitate. Aptitudinea arata ce poate individul, nu ce stie el."Aptitudinea este orice insusire psihica sau fizica considerata sub unghiul randamentului."

La fel crede si T.G.Andrews (1952), ca aptitudinea este posibilitatea unui individ de a dobandi sau ameliora un anumit randament , daca se gaseste in conditii favorabile si binenteles, daca este antrenat.Notiunea de randament se refera atat la calitatea cat si la cantitatea activitatilor subiectului,la usurinra sau rapiditatea cu care se desfasoara activitatea. Aptitudinea este o formatiune psihologica complexa la nivelul personalitatii care faciliteaza un comportament eficient al individului in cadrul activitatii.

Aptitudinea este o insusire complexa de personalitate, produs complex al intregii personalitati, al intregii experiente, al vitalitatii fizice al echipamentului informational ori al desprinderii, al metodelor de al integrarii sau conflictului intereselor, al capacitatilor intelectuale. Se poate observa in structura aptitudinilor se introduc o multitudine de componente psihice (deprinderi, informatii, interese, capacitati). Fiecare dintre cele trei maniere de definire a aptitudinilor atrage atentia asupra unor caracteristici ale acestora,dar nici una dintre ele nu solutioneaza complet problema. Am putea iesi din impas, in aceste printr-o definire generala.

Golu: Aptitudinea ne da masura gradului de organizare a sistemului personalitatii sub aspect adaptativ-instrumental concret. Zlate: Oricat ar parea de ciudat, definirea aptitudinilor nu este simpla. In literatura de specialitate vis-a-vis de conceptul de aptitudine, s-a manifestat atitudini extrem de diverse. Mitrofan: ,,Aptitudinea este o formatiune psihologica complexa la nivelul personalitatii care faciliteaza un comportament eficient al individului in cadrul activitatii".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.