Aprecierile calitatii vinului

1x punct

categorie: Management

nota: 9.80

nivel: Facultate

Degustatia se efectueaza in incaperi uscate, luminoase si bine aerisite, cu temperatura de 15--18C, in conditii casnice si ale gospodariilor de fermieri nu intotdeauna este posibila efectuarea analizelor fizico-chimice, de aceea aprecierea calitatii vinurilor obtinute este posibila doar pe cale organoleptica.Pocalul sub forma de lalea din sticla transparenta se umple in proportie de o treime. La [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aprecierile calitatii vinului

Degustatia se efectueaza in incaperi uscate, luminoase si bine aerisite, cu temperatura de 15--18C, in conditii casnice si ale gospodariilor de fermieri nu intotdeauna este posibila efectuarea analizelor fizico-chimice, de aceea aprecierea calitatii vinurilor obtinute este posibila doar pe cale organoleptica.Pocalul sub forma de lalea din sticla transparenta se umple in proportie de o treime. La inceput vinul se priveste la lumina si se trag concluzii privitor la culoarea si limpiditatea lui.

Apoi se incalzeste cu caldura palmei, facandu-se cateva miscari rotative in asa fel incat vinul sa se scurga in straturi subtiri pe peretii pocalului pentru a grabi evaporarea substantelor aromatice din vin. Astfel se determina aroma lui. Dupa aprecierea olfactiva, vinul se gusta. Se ia o inghititura mica de vin si se tine in partea inferioara a cavitatii bucale astfel ca sa se simta substantele ce provoaca gustul: acra, dulce sau astringent. Dupa aceasta, vinul se transfera in partea posterioara a cavitatii bucale si se clateste gura, determinandu-se gradul de amareala si gusturile straine.

La sfarsitul aprecierii, degustatorul deschide gura si trage in sine aer. Trecand prin cavitatea bucala incalzita de vin, aerul duce cu sine substantele aromatice, care, ridicandu-se spre organele olfactive, permit determinarea buchetului vinului. Finalizand aprecierea probei de vin cu inghitirea ei, degustatorul isi face o opinie definitiva privind calitatea vinului.Nu se recomanda mirosirea repetata a vinului sau tinerea prea mult timp a probei in gura.

La degustarea unor vinuri o mare insemnatate are impresia privind gustul.Concluziile referitoare la elementele caracteristice vinului, degustatorul le inseamna pe o fisa speciala, unde se fixeaza anul recoltei, limpiditatea, culoarea, buchetul, gustul, varietatea. Dupa aprecierea fiecarui element individual, punctele se sumeaza, iar media obtinuta este exprimata dupa scara de 10 puncte sau 100 puncte.

Limpiditatea vinului se determina la trecerea directa si laterala a luminii prin pocalul cu vin si se caracterizeaza prin diferiti termeni: limpede cristalin, stralucitor, cu opalescenta, albastriu, tulbure, mat, foarte mat. Vinurile au culori diferite, in functie de soiul de struguri, varietatea, varsta si tehnologia utilizata la preparare.Aroma vinului consta din aroma substantelor cu miros de fructe si flori ce au trecut din struguri in vin, precum si din aroma substantelor volatile, care se formeaza in urma fermentarii mustului.Buchetul vinului se formeaza din aroma vinurilor tinere, completata si innobilata cu cele aparate in perioada de maturare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.