Aprecieri critice

1x punct

categorie: Istorie

nota: 5.43

nivel: Facultate

Sa vedem acum ce putem avea din aceste deosebite spetii de izvoare si la ce parte de istorie ne poate sluji fiecare dintr-insele.
1. Poeziile si traditiile populare. Oamenii intai canta, pe urma scriu.

Cei dintai
istorici au fost poeti. Poeziile populare sunt un mare izvor istoric, intr-insele aflam nu numai fapte generale, dar ele intra si in viata privata, ne zugrav[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aprecieri critice

Sa vedem acum ce putem avea din aceste deosebite spetii de izvoare si la ce parte de istorie ne poate sluji fiecare dintr-insele.
1. Poeziile si traditiile populare. Oamenii intai canta, pe urma scriu.

Cei dintai
istorici au fost poeti. Poeziile populare sunt un mare izvor istoric, intr-insele aflam nu numai fapte generale, dar ele intra si in viata privata, ne zugravesc obiceiurile si ne arata ideile si sentimentele veacului, invatatii Grimm si Michelet s-au folosit mult de acest izvor istoric in scrierile lor asupra originii dreptului german si
francez.

Traditiile sau povestile populare sunt un izvor care slujeste la aceeasi tinta ca si poeziile. Treaba agerei critici, a istoricului este sa deosebeasca dintr-aceste daturi, ca si din toate celelalte, adevarul de falsitate, si sa se poata bine folosi.O adunare, dar, a poeziilor si a povestilor ce se afla in gura poporului roman este de trebuinta. Noi cerem spre aceasta ajutorul tuturor celor ce locuind pe la tara pot mai cu lesnire a le culege si a ni le impartasi.

Nicolae Balcescu, Cuvant preliminariu despre izvoarele istoriei romainilor, in Magazin istoric pentru Dacia, 1845, p. 1.Ileana Cosanzeana este inchipuirea cea mai poetica a geniului romanesc; ea
personifica tineretea, frumusetea, nevinovatia virginala, suflet ingeresc, intr-un cuvant perfectia omenirii sub chipul de copila gingasa si rapitoare.

Multime de povesti exista in care Ileana Cosanzeana joaca rolul cel mai
ademenitor, in acele basme minunate prin originalitatea lor adeseori fantastica,Ileana Cosanzeana este reprezentata cu parul de aur si cu farmec dulce la privire.Ea-i atat de stralucita ca pe soare poti cata, iar pe dansa ba; pasarile canta in calea sa cantecele lor cele mai frumoase, florile se culc in campie ca sa-i faca covor, balaurii se imblanzesc si vin de se intind cu dragoste la picioarele ei, si toti fiii de imparati umbla sa o ia de sotie.

Averile ei sunt nesfarsite, ea are trei imbracaminte, una ca cerul cu luna si cu stelele, una ca campul cu florile si una ca marea cu spumele aurite de razele soarelui.Romainii din Moldova zic ca Ileana Cosanzeana personifica Moldova cu podoabele si avutiile pamantului sau, cu farmecul rapitor care flutura pe campiile sale.

A zice de o femeie ca e frumoasa ca Ileana Cosanzeana este tot asa ca si cand se zice ca e rupta din soare, adica e o fiinta din ceruri.
intre cartile vechi si noua ce s-au tiparit pan-acum in tarile romanesti, cea mai populara este micul poem al lui Arghir si al iubitei lui Ileana Cosanzeana.Vasile Alecsandri. Poezii populare. -- in Opere, voi. III. Chisinau, Editura Hyperion, 1991, p. 178-l79.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.