Aprecierea igienica a calitatii unor produse alimentare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.84

nivel: Facultate

Laptele sau zaharul din lapte, datorita bacteriilor aflate in intestin se transforma in acid lactic cu influenta benefica asupra organismului.Laptele contine elemente minerale importante. In afara de calciu si fosfor, laptele contine iod, astfel incat o alimentatie bogata in acest produs poate preveni aparitia gusei. Datorita valorii nutritive ridicate si a gradului inalt de asimilare, laptele est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aprecierea igienica a calitatii unor produse alimentare

Laptele sau zaharul din lapte, datorita bacteriilor aflate in intestin se transforma in acid lactic cu influenta benefica asupra organismului.Laptele contine elemente minerale importante. In afara de calciu si fosfor, laptele contine iod, astfel incat o alimentatie bogata in acest produs poate preveni aparitia gusei. Datorita valorii nutritive ridicate si a gradului inalt de asimilare, laptele este recomandat batranilor si convalescentilor iar pentru copii pana la un an este considerat un aliment complet.

Valoare nutritiva si calorica a unui litru de lapte corespunde cu cea a 0,5 Kg de carne de vaca potrivit de grasa sau a 8-9 oua. Un litru de lapte de vaca care contine 4,8% lactoza, 3,5% proteine si 3,5% grasime ofera organismului 668 Kcal. Pentru a fi usor de suportat si asimilat de catre unele organisme, laptele se recomanda a fi baut incet, treptat cu inghitituri mici. In acest fel laptele ajuns in stomac, in mediu acid, precipita in flacoane mici si va veni in contact pe o suprafata mai mare cu fermenti digestivi, usurand procesul de digestie. Daca se da paharul de lapte peste cap, atunci se formeaz un coagul mare, iar stomacul trebuie sa depuna un efort foarte mare pentru a-l digera.

4.Metodele de determinare a indicilor privind calitatea laptelui și a produselor lactate. Indicii privind calitatea laptelui dupa STAS.
Controlul calitatii laptelui
Examenul organoleptic – in cadrul acestei examen se verifica:
• Starea ambalajului si marcarea
• Aspectul exterior al produsului(forma, suprafata)
• Aspectul interior(sectiunea)
• Culoare, miros, gust
• Consistenta(fluiditate, elasticitate)

Corespunzator STAS 2418-61. Procesul tehnologic cuprinde urmatoarele faze principale:
Receptia calitativa si cantitativa a materiei prime.
Filtrare.
Racire si depozitare (facultativ).
Curatire.
Normalizarea laptelui se face la continutul de grasime corespunzator sortimentului fabricat.
Pasteurizarea in aparate cu placi.
Racirea laptelui pasteurizat la temperatura de 3-40C.
Depozitarea laptelui pasteurizat in tancuri.
Ambalarea laptelui de consum se realizeaza in: bidoane de 25 l capacitate pentru consumuri colective; butelii de sticla inchise cu capsule de aluminiu; ambalaje nerecuperabile - pungi de polietilena sau cutii de carton complex.

5.Importanța nutritivă a cărnii, peștelui, și a derivatelor lor.

Carnea conține circa 20% proteine.Conținutul grăsimilor în carne depind de felul animalului și de starea de nutriție.Cea mai săracă în grăsimi este carnea de vita și vițel (6-8%) și cea mai bogată - carnea de porc (30%). Carnea conține o cantitate mica de glucide.Carnea, îndeosebi cea a animalelor tinere, este bogată în substanțe extractive (purine, creatina, creatinina), substanțe minerale (fosfor si fier).Viscerele (ficatul, rinichii, inima) conțin cantități sporite de fier, în ele se găsesc cupru si cobalt. Celelalte substanțe minerale (calciu, sodiu, clor, sulf, magneziu) constituie în carne cantități mici.Ionii de clor, fosfor, sulf provoacă acțiune acidă în organism.Carnea este bogată în vitamine hidrosolubile, complexul B. Viscerele pe lângă aceste vitamine, mai sunt bogate în vitamine liposolubile (A, D).

Carnea, prin proteinele sale reprezintă o sursă importantă de substanțe azotoase cu o valoare biologică deosebită.Valoarea biologică este condiționată în special de conținutul de aminoacizi esențiali.Grăsimea din carne, pe lângă aportul energetic, procură și acizii grași esențiali : linoleic, linolenic, arahidonic.Prin conținutul său în substanțe extractive, existente sau formate in procesul de păstrare și prelucrare termică, carnea favorizează secreția masivă a sucurilor gastrice stimulând digestia.În carnea și în produsele de carne, în conservele de carne alterate se dezvoltă substanțe cu un pronunțat caracter toxic cum ar fi: amoniac, hidrogen sulfurat, peroxidaza și germeni, putresceina,cadaverina.

După compoziția sa chimică peștele se aseamănă cu carnea. Peștele conține 7-12% de proteine, cantitatea de grasimi variază de la 0,4 pînă la 29%. Untura de pește are o consistență semilichidă și conține mulți acizi grași nesaturați,aceștia oxidîndu-se ușor la aer și avind un miros și gust neplăcut. Cantitatea de tiamină și riboflavină e de 0,0005-0,0001g/Kg, de acid nicotinic-0,01-0,05g/Kg. peștele gras conține retinol și calciferol. Multe vitamine conține ficatul peștilor de mare. Aceștia conțin deasemenea microelemente, inclusive iod.

6.Metodele de determinare a calității cărnii.

Carnea de calitate bună neînghețată este acoperită cu o crustă pal-roșie uscată, la secțiune puțin umedâ, nelipicioasă, sucul de carne e transparent.Culoarea cărnii la secțiune este de la roz-deschis până la roșu-închis, în funcție de varietate, vârsta și gradul sângerării animalului. Consistența cărnii e elastică, gropița la comprimarea cărnii cu degetul dispare.Culoarea grăsimii de bovină e alb-gălbuie, a celei de porc - albă sau alb-roz.Măduva oaselor umple cavitatea oaselor tubulare, e mlădioasă, galbenă.Carnea dezghețată de calitate bună e de culoare roșie, are suprafața umedă, de consistența moale, gropița formată în urma compresiunii cu degetul nu dispare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.